中 伏 達 人
中 伏 達 人
2017-03-07
1K 浏览
关注
港女其中一項特徵,就係三不五時就需要進食魚生補一補。當然,好少人會認自己係港女,但同時亦都好少人拒絕食魚生。今日,我和我的港女朋友就係漫無目的之下,撞下撞下撞左入去有刺身食既既手打烏冬店。
茶杯
茶杯
店內主打既係壽司同烏冬。我地去既時候正值中午,有set lunch同烏冬套餐。set lunch主要係定食,價格大約70-100左右。而烏冬套餐約50-80左右,附加三件壽司
我地揀左兩個麵餐,一個係吉列炸蠔拉麵($56); 一個係餃子烏冬($60)。
套餐贈送壽司
麵餐每份附送三件壽司,三件味道賣相都很好,特別係三文魚,充滿肥厚圓渾既肉感,而飯量只佔魚生既1/5,食落剛剛好; 加州卷則不過不失,始終反卷以飯為主,好難整得有驚喜; 另一件名稱不詳,都算好吃,不過怕腥的我對腥比較敏感,我覺得佢有的腥,朋友就完全唔覺腥。
餃子烏冬
首次試新店,我當然要試下主打既餃子同烏冬。2款主打果然無令人失望。餃子皮薄煙靭,雖然係煎但都唔算油,肉菜比例為5:3, 咬落有少少肉汁,稱不上juicy 但好味唔膩。湯烏冬為清湯底,味道清淡,同餃子香濃既味道啱啱相反,一濃一淡剛剛好。烏冬煙靭,唔會斷到一截截。整體而言非常滿意。
餃子烏冬
朋友與我評價就剛剛相反,佢點既係炸蠔拉麵,炸蠔味道很好,啱啱炸起就上,熱氣程度爆錶,我試食左一舊馬上出痱滋(其實本身熱氣)。但拉麵失望在湯底。好似食即食麵咁,個人認為拉麵同公仔麵一樣,靈魂在湯底,應該要濃味少少,偏偏此拉麵湯底同烏冬湯底一樣清淡,失分不少。
午市套餐
午市套餐