2018-05-24
去開新浦崗做野,收工同事話帶我去食好野,去到條内街見到有間招牌幾突出既上海鋪,雖然位置未至於隱世,不過唔係有人帶去,真係未必會發現!由門面到裝修,都同出面條横街唔係好一樣,對比出面附近其他鋪頭,裝修明顯好一點!入面既檯都幾多選擇,多d人嚟食都無問題!餐廳既除左好多傳統既上海菜外,仲有例如川菜既菜式,價錢都幾實惠,叫多幾樣都唔會太貴!如果無咩心水,可以叫套餐,都幾多選擇!最後我哋都無叫到套餐,叫左d小食同小菜!食上海菜又點小得食冷盤 秘醬茄子首先送上!茄子煮得軟稔得嚟又唔會爛開,加上甜甜酸酸既醬汁,都幾開胃!而另一個冷盤蒜泥白肉都好快嚟到!賣相吸引,蒜味亦香濃!豬肉片肥瘦適中,薄薄一片捲埋d蒜蓉嚟食咸得嚟帶d辣,索左醬汁既豬肉片,食落唔會太(鞋)!白肉底層原來仲有粉皮,索埋d辣汁同蒜蓉都幾好食!食完冷盤,主菜都陸續送到,回窩肉粗炒先嚟到,份量頗大,鑊氣十足!半肥瘦豬肉切得薄薄,食落唔會太韌!而且唔太油膩,麵條炒得有鑊氣且煙韌!另一個主菜獅子頭份量亦都好大,70幾蚊有兩個拳頭咁大既豬肉丸,生熟程度恰到好處,切開中間一睇,肉汁流晒出嚟,肥豬肉没太多,真材實料!用嚟送飯係上佳選擇!主菜嚟完就輪
主菜嚟完就輪到飽點上場,餐廳主打小籠包,我哋都叫左一份嚟食,同介紹差唔多,真係皮薄餡靚!筷子夾落去唔會散開,一咬落去湯汁熱辣辣咁噴出嚟,一個唔小心真係會辣親個咀仔! 吮晒d湯汁再慢慢咬開個小籠包食,慢慢細味入面充滿肉汁既豬肉餡料!
最後食既係台式窩貼,比上海式窩貼細隻,菜肉比例平均! 估唔到餐廳會有賣,所以我哋都叫左份嚟食,兩邊煎得香脆,皮薄,韭菜味道出色,又唔油膩,唔駛點醬油食都非常好食!
今餐食到我哋捧住個肚走人,埋單都係300 幾蚊,價錢抵食之餘,仲要好食,而家上海鋪買少見少,難得有一間唔錯既上海小店,有機會要再嚟幫襯!