2022-02-26
據上次去過麵尊之後,都對佢嘅車仔麵念念不忘,佢個湯底/豬大腸真心回味,而今次去到呢間車仔麵店係近期嘅熱門,亦都成為我嘅新寵🤣。 何車車仔麵位於太子界限街,但後來界限街店只做外賣,堂食要行去大南街店,千其唔好去錯。麵店老闆以前係designer,擁有經營了十年嘅男裝店。有次有緣同朋友吹水,兩位都想從事飲食業,一拍即合,共同創立此店。 餐廳裝修呈文青木系風,又好高樓底,簡潔明亮,告別傳統車仔麵店舊式裝修,但店內只有四/五張枱。據社交平台講話,「何車」/hoche與「合尺」同音,餐廳希望每碗麵都合符你嘅心意,因此佢嘅食物選擇都有D特別。 大家留意到,餐牌除咗有大腸/肥牛等基本野外,仲有豬頸肉,日式嘅牛舌/叉燒/温泉蛋/丼飯等。麵底有多款馳名撈麵,仲有關東煮菜底。小食都好特別,有吉列蠔/炸雞/餃子雞翼等。 當日諗住叫咗正餐先,再睇吓叫唔叫多款小食,但都費事啦,隔離枱遲過我入黎嘅已經有得食。最後我吹咗佢地兩次,等了45分鐘後先有嘢食上枱。 蒜油蝦籽撈麵$15(3餸)合共$56 因為等咗九個字,已經想盡快食嘢醫肚,所以相片就冇詳細影,但其實賣相就冇特別嘅,價錢都算係接受範圍內。 話明蝦籽撈麵,面頭
蒜油蝦籽撈麵$15(3餸[下文詳列])合共$56
三餸車仔麵
蒜油蝦籽撈幼麵
話明蝦籽撈麵,面頭已經有爆多嘅蝦籽。麵條油潤光滑,但碗底唔會有層多餘嘅油。聞落充滿著蒜頭撲鼻而至嘅辛香,食落又充滿蝦嘅鮮味與明顯嘅甘香,又有來自醬油嘅自然甜味。幼麵乾脆利落,有咬口,加埋蒜油係一個特別嘅體驗,如果麵條更熱就好D。
牛舌$15
牛舌
有5/6片,同樣佈滿蝦籽,明顯有燒過嘅焦香。餐廳選用了芯位,口感更為爽滑,非常之彈牙,肉味極為濃厚,以車仔麵黎講,係高質之作。
豬頸肉$15
豬頸肉
豬頸肉唔算大片,餐廳片得好似係順紋理(本身係逆紋理)但都無所謂啦。佢同樣烤得好,口感爽彈誘人,內裏脂香感爆多,咁呢樣都係佢本身嘅精髓。
糖心蘿蔔$11
糖心蘿蔔
糖心蘿蔔當然入面係冇糖架啦,煮得剛好,軟化不軟爛,味道清甜蜜美,唔會淡茂茂。期待試埋佢個多藥材湯底同其他野,真心高質,但真心係等咗好耐。