2023-10-08 47 浏览
今日去咗同事推介嘅樓上Cafe,同事話呢間Cafe環境好舒服,價錢唔貴,食物仲好精緻又可以嘆咖啡。位置喺鴻圖道同開源街交界,位置都幾方便,一入去餐廳就見到一個好大嘅月球掛咗喺中間,餐桌以木系小清新為主調,座位之間都好寬敞,感覺好舒服,同事果然冇介紹錯。我同朋友每人都點咗一個套餐,餐廳會首先奉上welcome drink ~ 糖漬檸檬薑梳打🥗前菜:手切48月橡果西班牙火腿伴松露63 度溫泉蛋忌廉野菌伴蘆筍48個月嘅西班牙火腿油脂重,味道濃郁,食嘅時候撈勻溫泉蛋蛋汁,感覺好清新,而且蘆筍好爽脆🫶🏻醬油烤北海道豬腩伴烤茄子蓉•烤雞髀菇 • 油浸乾蔥肉 •日本技豆擺盤好靚,豬腩肉釀製左醬油之後好林好入味,茄子蓉都幾特別,起初仲諗住豬腩肉會唔會好肥,點知原來配咗好多沙律,感覺上就好健康。🍲餐湯有兩款湯可以選擇,我同朋友就揀咗干邑龍蝦湯,湯頭好鮮味,不膩也不厚重🫶🏻Refreshment tea 台灣日月潭紫芽紅茶(琥珀色調,木質香.花果香 •喉韻滑順)飲完龍蝦湯之後,餐廳都幾細心,食主菜之前,奉上花茶,可以清新一下口腔。香煎鵝肝紅花大啡菇意大利飯烹調嘅意大利飯好有水準,軟硬度適中口感特別,再加埋

🥗前菜:
手切48月橡果西班牙火腿伴松露63 度溫泉蛋忌廉野菌伴蘆筍

🍲餐湯

Refreshment tea
台灣日月潭紫芽紅茶
(琥珀色調,木質香.花果香 •喉韻滑順)

香煎鵝肝紅花大啡菇意大利飯
烹調嘅意大利飯好有水準,軟硬度適中口感特別,再加埋大啡菇同埋好厚身嘅煎鵝肝,簡直係oishi ~

鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配西蘭花苗·香草鴨油烤薯仔

今次嘅和牛西冷揀咗五成熟,切開嚟仲見到肉質少少粉嫩,熟度啱啱係外脆內香嫩,油脂豐富。另外仲有慢煮和牛臉頰,慢煮之後肉質好林身,肉味好濃,薯仔用鴨油烤過特別香口,食到流晒口水。

甜點係朱古力撻,做得都幾出色,同事唔鍾意食甜都覺得呢個朱古力撻做得好好味,可可味濃有層次。