2018-09-30 94 浏览
今晚和好友慶祝生日,揀左一間可以飲杯drink又可以食dinner的餐廳,仲有live band, 勁開心位置好方便,在依利沙伯大厦一直向灣仔方向行幾分鐘就到環境舒適,令人有種relax的感覺,燈光昏昏暗暗好有情調,勁有mood我叫左一杯無酒精成份的Mocktail, Music Tower~成份有home made mango syrups, fresh pineapple,lemon juicy , pineapple juicy & sprite唔好以為上面果幾層係薯條,其實係用新鮮波蘿砌成,可以逐條攞黎食ga忙果,波蘿,檸檬味mix埋一齊非常match! 酸酸甜甜,好開胃,仲可以食到少少嘅波蘿碎,好fresh呢杯係Signature Coctail~Sleeping Beauty feat.Coffee, 成份有dark rum, cold brew coffee, ginger liqueur, Okinawa brown sugar syrup, egg white & tapioca pearls, 製作呢杯cocktail工序都幾繁複,首先用自磨咖啡粉用冰滴12小時

位置好方便,在依利沙伯大厦一直向灣仔方向行幾
分鐘就到

環境舒適,令人有種relax的感覺,燈光昏昏暗暗好
有情調,勁有mood

唔好以為上面果幾層係薯條,其實係用新鮮波蘿砌
成,可以逐條攞黎食ga
忙果,波蘿,檸檬味mix

呢杯係Signature Coctail~Sleeping Beauty feat.Coffee, 成份有dark rum, cold brew coffee, ginger liqueur, Okinawa brown sugar syrup, egg white & tapioca pearls, 製作呢杯cocktail工序都幾繁複,首先用自磨咖啡粉用冰滴12小時,再製冰用番D冰再滴12小時,前後約24小時才完成,咖啡入口順滑無苦澀味,加埋適量的rum酒真係好合拍! 在樽口上面用左蛋白唧花好特別,飲到底仲有D Q彈嘅
黑珍珠食吓,好花心思

龍蝦湯~算太濃,但好鮮龍蝦味

烤澳洲羊架及芝麻燒羊柳件季節時菜配xo燒汁~
羊架7成熟,肉質又腍又嫩滑,仲keep住好juicy, 羊味濃,蘸埋xo燒汁好好味
羊柳加埋芝麻一齊燒,肉質比較有咬口,蘸芥末醬食好惹味!仲有荷蘭豆,芥蘭苗和蕃茄仔做side dish! 全部菜蔬都好甜好新鮮

北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉~北海道帶子又大隻,肉質爽甜又新鮮
這個扁意粉勁多鮑魚汁,mix埋煙肉碎,香辣蒜片,車
厘茄乾,又有飽魚汁的鮮味,又有少許微辣,好惹味,食到停唔到口,我俾滿分💯

dessert揀左朱古力心太軟+ 雲呢拿雪糕~流心朱古力
幾濃郁,配埋 雲呢拿雪糕一齊食,正呀

到左9:00呢個時段仲有live band, 經理話每天都請到
不同的歌手來表演,今晚表演嘅呢個女仔自彈自唱,
聲線甜美,演繹Adele的 Someone like you 和 Alicia Keys的If I ain't got you都自成風格,仲可以點唱,今晚好多客人都係黎慶祝生日,所以氣氛超好

就算唔黎食晚飯,飲個drink, 叫D小食已經可以歡渡
一晚,小食都有十多種,款式咁多,每次來飲野都可
以有不同選擇

今晚和朋友真係好開心,同佢渡過左一個完美的生日dinner, 嘅享受到美食,又可聽住歌傾下心事,簡直係樂而忘返,已經約左佢下次再來飲住紅酒聽歌la
2018-09-29
庆祝纪念