JohnLJ
JohnLJ
2025-09-08
2K 浏览
关注
近排屋企人話想食返餐好啲嘅,又唔想去到太遠,咁啱醒起樂富廣場B區有間叫「海鱻城」嘅酒樓,見佢OpenRice啲食評都唔錯,地點又方便,就決定同屋企人去試下。

餐廳環境都幾闊落光猛,坐得舒服,唔會好迫,啱晒我哋成家人坐埋一圍。我哋今次主力想食海鮮,所以叫咗幾個海鮮小菜。

首先上枱嘅係**避風塘鮑魚**,賣相好吸引。啲鮑魚size都幾大隻,肉質好彈牙爽口,一啲都唔韌。面頭鋪滿炸到金黃色嘅蒜蓉同新鮮蒜蓉,超級香口

跟住嚟嘅係**芝士牛油龍蝦伊麵**,呢個一上枱就全場嘩嘩聲!龍蝦已經開邊,啖啖肉,面頭嘅芝士汁勁creamy,牛油味好香,但又唔會完全蓋過龍蝦本身嘅鮮味,兩者平衡得好好。最正係底嗰層伊麵,索晒啲汁嘅精華,好食到停唔到口,我一個人都不知不覺食咗一大碗。

食中菜點少得條蒸魚,我哋叫咗條**清蒸石斑**。呢啲最考師傅功夫嘅菜式,海鱻城都處理得好好。火喉啱啱好,啲魚肉蒸到好嫩滑,一夾就開。豉油嘅甜鹹度亦都調得好好,加埋面頭嘅蔥絲,將條魚嘅鮮味完全提升咗出嚟,屋企個個都讚。

最後仲有**清蒸奄仔蟹**,秋風起,真係食蟹最好嘅季節。呢幾隻蟹爆晒膏,啲橙紅色嘅蟹膏甘香到不得了,蟹肉就好鮮甜結實。簡簡單單用清蒸嘅方法,就最能夠食到佢嘅原汁原味,完全唔需要其他多餘嘅調味。

總括嚟講,呢餐飯真係食得好滿足。每樣海鮮都好新鮮,份量又足,睇得出師傅好有心機煮。服務都唔錯,侍應加水換碟都幾快手。價錢方面,以海鮮餐嚟講CP值算幾高。如果你想同屋企人或者朋友喺九龍區搵個地方食返餐正正常常、有水準嘅中菜,樂富呢間海鱻城絕對係一個唔錯嘅選擇,值得推薦!
赞好
检举
一睇就知係打手,哩間垃圾服務差,亂落單,亂出菜,食物水平普通,但收天價價錢,好快跟鴻星同一命運
2025-09-17