2008-08-25 8 浏览
行完銅鑼灣,就地找新地頭食野,記得以前睇完波,大球場行返出黎,有幾間古舊茶餐廳。不怕大汗,行過去看看。茶餐廳早已關門,然而有幾間特別風味的餐廳仔。看看水牌,只有兩間覺得合乎一人晚餐的feel。榮式雞扒,個名幾特別,看見蘇絲黃,森美,等人的合照,有明星光顧,雖然未必代表好,但已經加了分。況且我不想食漢堡。今日原來榮哥在場,招呼不錯。發現有不少食客是慕名而來。招牌雞扒,來這裡,不吃雞是罪過。不同的雞扒配搭,當中有些特別的,但只有一個叫雞同鴨講吸引,只可惜,lunch time only。算吧,簡單少少,一個雞扒撈意。簡單得黎又中西合壁。榮哥講明要等,即叫即煎是也。雞扒皮脆,夠乾身亦沒有因為燒得過火而令水份流失。是有水準之作。門面大橫額榮式燒雞扒,店名又是什麼台式食店,幸好記得收據寫膳食小廚,不然,我又要add店先有得寫。榮哥寫明,好食唔准講,唔好食都唔准周圍講。攪gag

今日原來榮哥在場,招呼不錯。發現有不少食客是慕名而來。