2019-04-20 92 浏览
日本菜除左刺身同壽司之外,我最中意食既就係鰻魚,每次去日本都一定會預一兩餐係食鰻魚既,因為我覺得喺日本食鰻魚係特別好食既,喺香港好難搵到似樣既鰻魚食。但係今晚去左呢間鱻食之後,就令我一試難忘。本身今晚其實無諗住係食鰻魚既,坐低之後見到佢個餐牌有個"活海鰻會席" 覺得非常吸引,所以決定一試。先講少少餐廳個裝修真係好grand, 好有日本銀座區果d高級居酒屋既感覺,呢道仲有Omakase可以選擇,其實都好吸引,價錢又唔算貴。講番正題先,首先係季節沙律,原來係炸鰻魚皮沙律。炸鰻魚皮好脆好香,食完個沙律即刻好開胃。之後係刺身3點,分別係帆立貝,海蝦同油甘魚。d刺身好新鮮,仲係師傅即場切既,帆立貝同蝦都好大隻又勁鮮甜,油甘魚油脂味勁重,口感一流。跟住係另外加既活魚刺身,首先賣相已經100分,食落更加係無得彈,新鮮爽甜又彈牙,真係超級好食。活海鰻天婦羅,皮夠薄而且又脆,鰻魚好彈牙,口感十足,炸完之後真係好香,食到停唔到口。活海鰻蒸年糕,呢碟菜非常特別,我都係第一次試,年糕好煙韌但又唔會好難咬得開,蒸既鰻魚又有另一番味道,值得一試。活海鰻籠仔蒸飯好香,黎遠已經芬香撲鼻,特別想講既係d飯勁好味,因為佢
日本菜除左刺身壽司之外,我最中意食既就係鰻魚,每次去日本都一定會預一兩餐係食鰻魚既,因為我覺得喺日本食鰻魚係特別好食既,喺香港好難搵到似樣既鰻魚食。但係今晚去左呢間鱻食之後,就令我一試難忘。

活海鰻籠仔蒸飯好香,黎遠已經芬香撲鼻,特別想講既係d飯勁好味,因為佢盡收鰻魚既精華,鰻魚既清香已經唔多作介紹,呢個飯非常出色。

最後係活海鰻玉子蛋糕,都係第一次試,甜甜地好特別,味道唔錯。