2023-01-30 252 浏览
自疫情後再加上生完bb,都冇乜機會約朋友出去食飯。今日約咗個外國返嚟探親嘅朋友下午茶聚舊,開心到暈啦。咁啱大家都係住康城,一行人有大人有小朋友,我自己又推埋bb車出去,第一時間諗嚟The Point Kitchen, 貪佢冇乜客,地方夠大,唔會阻住人,而且都係諗住食完就走,唔會stay到人哋晚市。我推住bb車行到門口,見有個staff食緊嘢,另一個就企到盡頭角落,似乎係做緊嘢。我一如以往都係禮貌地同呢個做緊嘢嘅女staff講我哋入座人數。唔知係咪對方戴住口罩,再加上我耳仔又唔係咁靈啦。聽唔倒佢講乜?!總之佢再示意叫我坐某張枱,咁我咪行前多一步,想行埋去囉。跟住呢位女staff就用d好差嘅態度同我講:「妳等陣,我都要set好張枱俾妳㗎!」我當堂odd咗!😨然後有個男staff走埋嚟幫手set枱,態度好好多,又問要唔要兒童餐具?又問要唔要bb櫈?👍🏼佢哋俾我哋坐張3張二人枱組成嘅枱俾我哋坐。而張baby booster就放咗响3張有背餐椅嘅中間,咁我就將架bb車放咗响盡頭,我就坐响bb車旁邊嘅有背餐椅,我bb坐booster. 個女staff就叫我將架bb車擺响另一邊嘅盡頭,佢話我原本放嗰
然後有個男staff走埋嚟幫手set枱,態度好好多,又問要唔要兒童餐具?又問要唔要bb櫈?👍🏼佢哋俾我哋坐張3張二人枱組成嘅枱俾我哋坐。而張baby booster就放咗响3張有背餐椅嘅中間,咁我就將架bb車放咗响盡頭,我就坐响bb車旁邊嘅有背餐椅,我bb坐booster. 個女staff就叫我將架bb車擺响另一邊嘅盡頭,佢話我原本放嗰個位置係行人通道。我就話:「妳依家好多客咩?」佢話:「呢度係通道,我驚撞倒妳架bb車。」我就話:「我食完就會走,唔會响度瀨咕喎。」佢都仲要繼續叫我將架bb車放响另一邊嘅盡頭。我冇理佢。
1. 另一邊盡頭係隔離枱同我哋張枱嘅一個罅位。係夠放我架車,不過我坐低食嘢時,又要從架bb車度攞bb用品,都相當麻煩吓。2.我d朋友都坐低哂,唔好煩啦。 3.重點!!!當時都係5點鐘,係0個客。我死唔信我咁好腳頭,一坐低冇幾耐就幫你哋餐廳帶倒客嚟坐爆場。若然係咁,我係非常樂意將架bb車塞响呢個女staff要求嘅位置。
佢最令我發火嘅係,佢响我哋坐好哂嘅時候,响我嘅右手邊靠牆位置嘅枱度,砰砰澎澎。低能嘅都知佢發緊我脾氣啦,下話?我就真係忍唔住要評佢理。佢都仲係要同我講,話我好擺架車仔响通道,驚衝親我個bb。真心廢話囉。佢講個通道,足足可以打橫最少放倒兩架半bb車,咁都可以衝埋嚟,除非個人係飲醉酒,再唔係個人係痙攣,如果唔係,咁大架bb車係冇可能會撞得埋嚟囉。
食物質素,我今次係第二次嚟食。第一次已經覺得佢差。第二次仲要俾我遇著呢個女staff對我咁差嘅態度同語氣,我真係好唔開心同埋有感佢歧視兼唔尊重我哋呢d推車仔去嘅客人囉。 我以後唔會再去呢間The Point Kitchen格喇。我同我老公講番呢件事,我真係好唔開心,本來一個聚舊,會攪到咁唔開心。佢就打去餐廳了解件事,得悉呢個女staff原來姓楊,係經理嚟。我真係估唔到一個身為經理嘅人,仲要係女人,會咁嚟serve客。一架bb車,原來會咁阻地方,佢真係令我大開眼界。👍🏼👏🏼
2023-01-30
下午茶