2012-01-25
初三赤口不宜拜年,但原來出外食飯都不適宜﹗咁既待客服務,真係睇唔出香港美食天堂仲有咩野前途……是咁的,因為四周食肆全坐滿人,行了很久見有一間食肆得幾台客,心想是是但但食完飯就算,誰知……話說今日同朋友19:45去到麵軒,點了2個飯跟2杯飲品,約數分鐘後,第一個飯到了,飲品亦到了。第二個飯卻遲遲未到,等了15分鐘島飯還未到,追單,服務員應了一聲,之後完全沒有任何回覆,朋友食完飯,唔想再等埋單走人(已半小時)。同收銀講話有一個飯無到,收銀入廚房追CALL,原來跟本就無落單,之後收銀員話收一個飯,2杯野飲錢,仲要加一服務費,當時真係火都來,咩野都唔做,仲要收我服務費(因為是初一至初三,但餐牌無寫明的),都算啦,其中一杯飲品,收了我原價。而家係你地個飯出唔到比我,唔係我唔想食,你仲好意思收我野飲原價既,收銀最後只是留下一句,我打工的,數少左我要自己貼,係打工既,唔想貼錢唔想有任何錯失我都明,但係有時有錯失既就要認,最少都要同客人說聲不好意思或對不起,但完全無做到,仲好意思收不知情的服務費,杯野飲仲要收原價,唔通我自己飯到未食,行左咁耐就係為左飲你杯野咩,一係你收返我跟餐杯餐飲個跟餐價。做錯野道
而家係你地個飯出唔到比我,唔係我唔想食,你仲好意思收我野飲原價既,收銀最後只是留下一句,我打工的,數少左我要自己貼,係打工既,唔想貼錢唔想有任何錯失我都明,但係有時有錯失既就要認,最少都要同客人說聲不好意思或對不起,但完全無做到,仲好意思收不知情的服務費,杯野飲仲要收原價,唔通我自己飯到未食,行左咁耐就係為左飲你杯野咩,一係你收返我跟餐杯餐飲個跟餐價。做錯野道歉都無,積極解決錯誤完全見唔到,追CALL又無回返比我知有定無,咁既服務,下次都唔會再光顧﹗
题外话/补充资料:
朋友說咖哩似食波仔飯既咖哩咁