2016-04-24
老實講日式放題到今時今日開到成行成市,非常普及,要搵間有所突破既的確有難度。友人今次帶我去銅鑼灣廣場既一間放題,事前都冇特別期望,但一般聚會都冇咩意見。一如以往坐低後梗係拎野飲。呢度既飲品款式真係令我眼前一亮,忌廉溝鮮奶,烏龍茶,芒果汁......等等就間間放題都有架啦。但佢竟然有大量紙包飲品,維他既啡走都有,而且好似便利店咁有個熱櫃提供熱飲,值得嘉獎。另外,佢既甜品選擇又有好多,雪糕除左機製既乳酪雪糕,現成既都有好多款,包括有朱奶雪條同埋大腳板。唔想食現成既好似食BUFFET咁拎蛋糕又得。正式點野前拎左2樣熟食,小丸子同炸雞。小丸子夠熱,而且唔係成舊粉漿咁,都幾好食,拍得住出面檔仔既味道。至於炸雞都好脆。呢2樣周圍都食到既小食勝在炸漿份量適中,唔會一團粉咁食唔到墨魚同雞本身既味道,放題任拎任食有呢個質素,睇得出佢對每樣食物都認真處理。由於我地得2個人,所以點既刺身唔多,三文魚夠大件,而且厚度適中。希靈魚就最好食。呢度既炸物真係要一再讚揚。炸廣島蠔同樣好食,炸皮唔太厚又夠脆,好岩我呢d炸物愛好者既胃口。羊鞍冇騷味,但我比較喜歡有少少騷,咁先似食緊羊嘛,但唔鍾意騷味既朋友可以一試。串燒黎