2010-04-22
今日同老婆去奧海城食晚飯, 行左個圈, 見呢間野係唯一一間爆場要等位既, 加上又未試過, 所以就決定試下啦. 等位時間唔算耐, 大約十分鐘左右啦, 服務生開左茶, 拎埋碟小食黎, 係一碟蝦, 唔知咩名堂, 不過, 呢一碟蝦毛, 就係成餐飯最好食既野兩個人食飯, 叫左3樣野, 一碗擔擔面, 紅油抄手, 同埋什麼炸菜肉末.小弟極喜歡食擔擔面, 多數去詠藜園或者翡翠拉面, 見呢到都有, 甘就叫一碗試下啦, 唉! 一試就出事, 湯唔得, 面唔得, 唯一就係有少少辣味, 老實講, 呢碗野收$30, 真係有D揼袋, 同上面提到果兩間真係無得比, 唔該金滿庭搵人去進修下啦炸菜肉末, 類似生菜包既物體, 不過就係用薄餅/芝麻餅黎包住食, 我地叫左有芝麻呢隻, 單計呢件餅係OK既, 不過, 果碟炸菜肉末就......差D囉, 食唔出有咩味, 結果, 我地叫人拎左一碟辣椒油, 撈埋一齊, 甘就好少少最後係紅油抄手, 可能小弟愚昧, 一直既感覺都係, 紅油抄手應該有少少辣, 但係....金滿停呢一碟真係比到我驚喜, 個味道甜X到呢....就好似....加左叉燒飯D甜豉油既東東菜肉雲吞, 而我老婆就覺得似人地
最後係紅油抄手, 可能小弟愚昧, 一直既感覺都係, 紅油抄手應該有少少辣, 但係....金滿停呢一碟真係比到我驚喜, 個味道甜X到呢....就好似....加左叉燒飯D甜豉油既東東菜肉雲吞, 而我老婆就覺得似人地用黎整雞亦果D瑞士汁.....小弟食第一啖既時候, 真係有D想嘔...
埋單$193....蠢左呢一次之後, 應該都唔會再去, 可能小弟叫唔中呢間野既鎮店之寶, 如有得罪, 敬請原諒!