2020-01-12 178 浏览
沙田大围唔去大型商场去食小店都几方便,今次黎到呢度试下出名嘅人气小店和气食堂。因为佢地本menu 车在太厚太多选择,所以后生嘅都会用QR code 落单,年纪大啲嘅伯伯婆婆都可以就咁叫职员写单。食物种类实在太多,沙律、前菜、刺身、寿司、卷物、鱼生丼、丼饭、炸物、锅物、泡饭、乌冬、串烧,唔知仲有无数漏,估计成3百款食物都有,选择障碍嘅我决定叫多啲嘢食。叫咗电击鸡翼、呢度嘅名物脆脆烧三文鱼皮、五点刺身盛、黑松露鹅肝帆立贝卷、另一样名物鲷鱼汤泡饭。 电击鸡翼好快就上枱,佢系冻食嘅,只系炸完再沾糖浆再雪冰返,所以一咬落去就会好似咬嚿冰沙嘅刺击感觉,口感都几得意。 脆脆三文鱼皮就系夹住三文鱼皮黎烧,三文鱼皮本身都几香脆,唔似港式炸鱼片咁卷起同带油,配埋椰菜嚟食,送酒一流。  跟住就系五点刺身,分别有甜虾、三文鱼、油甘鱼、帆立贝同章红鱼薄切,帆立贝好大只同都几鲜甜,甜虾都系有虾味同爽甜,三文鱼油甘鱼都好肥美,章红就有𡁻口,整体咁多样都好味,而佢地用嘅wasabi 都唔太攻鼻刺激。 黑松露鹅肝帆立贝卷,一上枱已经好香黑松露味,咬落除咗黑松露味仲有阵阵鹅肝味,重口味嘅人好啱食。 最后就系鲷鱼汤泡饭,上
沙田大围唔去大型商场去食小店都几方便,今次黎到呢度试下出名嘅人气小店和气食堂。因为佢地本menu 车在太厚太多选择,所以后生嘅都会用QR code 落单,年纪大啲嘅伯伯婆婆都可以就咁叫职员写单。食物种类实在太多,沙律、前菜、刺身寿司、卷物、鱼生丼、丼饭、炸物、锅物、泡饭、乌冬、串烧,唔知仲有无数漏,估计成3百款食物都有,选择障碍嘅我决定叫多啲嘢食。

电击鸡翼
电击鸡翼

脆脆烧三文鱼皮

五点刺身盛

黑松露鹅肝帆立贝卷
黑松露鹅肝帆立贝卷

最后就系鲷鱼汤泡饭,上嘅时候个炉系热嘅,所以要衬佢热嘅时间加汤落去,鱼汤系超级香,加晒落去之后就要搅匀,过咗一阵饭就会吸收晒鱼汤嘅味道,个人感觉如果鱼肉唔泡咁耐嘅唔会overcook。食落啖啖鱼香味真系好食嘅。
鲷鱼汤泡饭
鲷鱼汤泡饭

加埋两杯野饮,草莓番石榴热情果梳打比较特别嘅,唔太甜,佢用嘅亦都系贵啲嘅lemonade,几好饮。

埋单走果阵见到好在我地今日好早黎,到食饭时间已经好多人等位,而真系overall 几抵食又好食,选择又超多,值得黎试下。
2020-01-02