2020-05-20
太耐冇去旅行,好掛住日本啲和牛,所以今晚特登去佐敦食日式燒肉,這店出名食飛驒牛和串燒,先叫冷盤,磯煮鮑魚$98,好鮮甜,醃製醬汁好入味,肉質彈牙。主角是燒牛肉,叫了一份牛魔再現- 兩人份量$630,每張桌都有個瓷器爐,好神奇,適當時會自動開關,原來是由餐廳主機控制開關,很貼心,美國Prime 牛小排,店員講解如何燒得好食,先幫忙燒第一轉,因有油脂,所以靠肉的油份,所以唔需要落油都唔會黏住個網,牛肉香味最出,肉質彈牙。美國Prime牛角切,方型一粒骰咁,先炒幾炒,才放在爐中慢慢燒熟,到壓軸係日本國產A4和牛肉眼 ,油脂旺盛,燒了一邊好快滴油至火光紅紅就可以反我轉燒另一邊,好快便有格仔紋,又睇得又食得,而且入口即溶,面層焦香,極品呀!另外叫了和匠海神烏冬$96,好大碗又飽肚,烏冬夠彈牙,材料有帶子、魷魚、八爪魚和粟米,有多款海鮮,湯底用了豬骨湯底,奶白色,味道好清甜。最後叫埋份蔬菜,蒜蓉牛油黑松露雜菌$78,香噴噴的。飲品叫了杯Peach Mocktail $28,soda加Peach syrup ,唔會太甜,夠冰涼。
最後叫埋份蔬菜,蒜蓉牛油黑松露雜菌$78,香噴噴的。