2019-05-24
今次喺呢間餐廳食lunch真係大滿足 ,而且lunch嚟講食呢啲高質素嘅壽司真係好抵, 我哋叫咗壽司九貫, 而且仲包埋 沙律 ,湯,茶碗蒸同埋一球雪糕 ,食完好飽好滿足。平時我食壽司都係只會揀幾件嚟讚下,但係今次一定要每件都讚,因為件件壽司都係精華,全部都整得好出色。第一件係赤貝壽司。赤貝鮮甜可口顧然重要,但係佢上面加咗啲清檸上去可以話係畫龍點睛, 青檸更加可以帶出佢清新嘅味道,再加埋少少wasabi嘅辣味真係配合得相當之好。我都係第一次試, 佢上面嘅材料有少少鹹鹹哋,未試過可以鹹同清甜嘅味道一齊食,又可以提升到味覺嘅層次感。深海池魚向來都係會加柚子醋 ,但係今次真係不必要 ,完全可以食到深海池魚嘅鮮味,上面加埋少少蔥, 令佢可以更加可口。呢個係金目鯛 ,上面加咗少少蘿蔔喺度, 蘿蔔固然清甜, 同金目鯛有意想不到嘅夾。我向來都好鍾意炙燒,亦都好鍾意銀雪魚,但係就未試過炙燒銀鱈魚,今次真係大驚喜。上面仲加咗啲白松露同埋魚仔醬,又係另一番食法, 白松露味都幾重,但又蓋唔過銀雪魚嘅鮮味,而且銀雪魚好嫩滑,食落去充滿住油香。拖羅向來都係好普通嘅壽司,一般係出面食我都食到有啲腥味, 但係今次食就
拖羅向來都係好普通嘅壽司,一般係出面食我都食到有啲腥味, 但係今次食就一啲腥味都冇,平時我唔係好鍾意拖囉,今次一食就愛上咗。
赤鯥魚都好特別 , 佢嘅乳質好嫩滑上面嘅脆口加埋赤鯥魚嘅嫩滑,又可以增添一份口感。
呢個海膽軍艦真係好邪惡, 每個軍艦上面, 有足足半板嘅海膽一,啖食落去真係好有滿足感。 食到好多海膽嘅鮮甜味 ,一啲腥味都冇 ,鍾意食海膽嘅朋友一定要嚟試,未見過可以半板嘅海膽擺上去一嚿壽司度,一啖食曬佢。
呢個係右口邊魚, 平時食左口邊魚就聽得多,右口邊魚就好少。右口邊魚肉質比較嫩滑,而且入口即溶,今次用炙燒嘅方法做壽司,一食落去就溶喺口裏面。
沙律都好清新, 雪糕我試咗海鹽味雪糕 ,佢第一啖食落去嗰陣有少少嘅鹽味,但係慢慢咀嚼嘅時候就多咗一份牛奶嘅味道,好特別,都好好味。
總括嚟講,喺度食壽司真係好高質 ,二百幾蚊已經可以食到咁多款嘅壽司,而且款款都係精華所在,所以好值得嚟試下。