餐厅: 活蘭印度素食
资讯:

<中文/英文餐單>餐牌內嘅英文睇完其實都唔係好明白佢係啲咩食物以及咩味道, 所以最後 waiter畀咗 中文版 我哋去睇。<男人>我發現差唔多印度店鋪門外嘅服務生都係傾向男性居多,女性主要係一位至兩位,負責收錢又或者係簡單嘅 工序, 你間店舖有係有超過6位以上嘅男性服務生Hot masala milk 40hkd鮮奶加masala香料 ,香味唔會改變味道,但係印度式香料味道。<vegetable Pulav Rice 60hkd>印度菜晚飯粒,又長,又乾身, 配搭埋呢兩種醬料 ,真係好特別,有別於傳統中國菜式, 呢啲白色嘅 沙律醬係畀人清除口腔嘅味道去食下碟嘅食物, 所有重口味食物食咗之後係咪都會消失, 我最鍾意係用上面嗰一片印度烤餅 ,包住米粒放入口點少少辣醬去食Panner Palak 65hkd入面加咗好多芝士, 估計應該係水克非爾芝士大大舊 ,芝士口感,但呢個係係素食芝士。paneer是家常起司或自家做的起司。好食到想日日食,呢個菠菜Paneer起司,即時上網search 左個食譜。材料:新鮮菠菜 300gPaneer起司 25

<中文/英文餐單>

材料:
新鮮菠菜 300g
Paneer起司 250g
中型蕃茄 2個
無糖優格 2T (可略)

調味料:

芡汁:
麵粉 2T
水 1/2 C

<下方 Tomato soup >40hkd
辣辣地,用咗新鮮胡椒去做調味,印度香葉味重。

Coconut rice 65hkd
清香椰子味道,椰子絲炒得好香,清晰可見。

10% service fee
= @150hkd/人