朋友極力推介火炭的一間私房菜,心諗有冇咁勁呀,讚不絕口咁,上星期終於約齊腳去試(因為要六位起)。地點在工業區,但都算就腳,火車站行去約5分鐘路程。室內環境很舒適,有一幅由紅酒箱砌成的 feature wall,映相位冇走雞!成個 menu 由前菜到甜品共十一道菜式,免茶芥冇加一,不收其他收費,實價$520/位。講真,訂位時覺得有小小貴,但食完我覺得超值!講返食物,前菜有芥辣雲耳及話梅芭樂(唔記得映相),兩款味道都恰到好處,好快被掃清!主打冷盤前菜,海胆肉鬆凍豆腐,要按大廚的規矩來進食,加埋秘制 sauce,真係正到冇朋友!然後再來燉湯,蒸魚都係水準之上!另一款signature dishes,黃金一口鮑 (掛住食無影相),規矩係要一口食,滋味我唔識形容,最好比我食多幾隻試清楚!😋跟住來的龍皇多士,3D造型好特別,店員說已演進至V3.0,由剌身級帶子鑲蝦膠及原條蝦尾,以豆腐卜包住來炸,蝦頭以椒鹽泡制,再配以自家制的酸甜醬,冇得輸!👍🏻已經飽飽地,鮑魚雞煲上枱,份量十足,一人有一隻鮑魚,睇落重有成隻雞貢樣。。。。。好味道,食唔晒打包走!尾聲啦,上湯農家雜菜,顏色配搭好吸睛,食左咁多好嘢,清

然後再來燉湯,蒸魚都係水準之上!

尾聲啦,上湯農家雜菜,顏色配搭好吸睛,食左咁多好嘢,清清地唔錯喎! 壓軸的邪惡炒麵,店員話點飽都要試,可以挑戰下佢地嘅黃辣椒醬,超香超辣!

甜品是藍莓慕斯生日蛋糕,店家自制的,蛋糕的味道比外面買的要清淡,因為是用新鮮水果制成,沒加添色素及合成香科的味道添加劑,純天然的味道,外面食唔到囉!

整體來說我覺得超值,環境,食品及服務都非常滿意,我都會同我朋友ㄧ樣,極力推介比其他朋友 !好嘢要分享嘛!
清蒸海斑
海膽肉鬆凍豆腐