2020-10-13
細佬生日,因為有限聚令,不能全家人慶生,唯有輪住請佢食飯,今日終於輪到我,細佬鐘意食高質素的火鍋,於是我就帶佢去尖沙咀酒鍋,火鍋店位於2樓,裝修擺設精美,座位寛敞。因為細佬喜歡不同口味的湯底,所以我哋揀咗揚名四海四合一湯底,有黑松露什菌、濃湯豬骨、咸酸菜胡椒豬肚、四川麻辣。有辣有唔辣各有特色又足料。日本頂級黑毛豬豚腩肉,薄切的豚腩肉非常鮮嫩,肉味香濃。開心小企鵝係用墨魚膠加墨汁做成,鮮味彈牙。咪走雞做型可愛。黑松露蝦蟹餃,餃子皮呈黑色,一口咬開,黑松露香氣撲鼻,蟹肉鮮甜,蝦肉爽口。芝士紫菜蝦蟹餃,芝士味比較出,唔錯的配搭。蜂巢豆腐,蜂巢豆腐其實是凍豆腐,因為內部呈蜂巢狀,吸收湯汁後,好味兼有口感。鴨血嫩滑可口。花雕雞件,雞件新鮮入味好嫩滑,就算放湯煮熟的雞,食落都有花雕清香的味道。即炸手工雙層芝士漢堡味響鈴卷,即叫即做,響鈴卷上放上芝士和漢堡味的醬汁,食落都覺得有漢堡包的味道,就多咗脆口感。蔬菜拼盤,色彩繽紛又新鮮。Lycee Energizer,荔枝味比較出。Summer Delight,芒果味比較香甜
日本頂級黑毛豬豚腩肉,薄切的豚腩肉非常鮮嫩,肉味香濃。
開心小企鵝係用墨魚膠加墨汁做成,鮮味彈牙。咪走雞做型可愛。
蔬菜拼盤,色彩繽紛又新鮮。