2016-12-05
朋友話推薦我去食間台式火鍋,話好正主打招牌臭臭鍋,叫我一定要留個肚去食。台灣就只有去過一次,其實我還沒有試過臭臭鍋,既然佢話好食,就跟佢去試一次,順便行下街。一去到就人山人海,已經有好幾檯人在等,我地兩個立馬去拎排號,都要幾個字先入得去附近都算多餐廳,但唯獨佢特別旺場,睇黎應該都名不虛傳,個個先走黎食一坐低就馬上叫鍋,因為實在太多人,晚餐時段每人限90分鐘,我自己就點左芝士牛奶鍋,朋友就叫左招牌臭臭鍋。隔離有5款醬料,就是Menu教你如何調配完美比例的調味醬汁,不過我就每樣各落了1匙,結果蒜蓉味好重但又好香另外我地仲叫左個鹽酥雞小食兩份Share,鹽酥雞唔係平時個種,反而係帶香茅味的,雞比較大件,裡面雞肉係比較嫩身而且仲有肉汁,但我自己都係比較鍾意食再熱氣D既重口味版鹽酥雞主角到了,整個鍋連火爐一齊上,火爐係用啫喱蠟燭,比較快易熄,不過因為鍋裡面的煮物其實一早煮好了,除非是有另外加點配料的,就可能需要向店員再加蠟燭重點一次火鍋火鍋裡面配料真係超多,難怪朋友要叫我留肚,一個鍋我根本吃不下,細食既女士可能兩個人Share比較適合,價錢亦更加抵。火鍋還有跟一碗飯,其實可以自己選要飯要麵或者要
火鍋還有跟一碗飯,其實可以自己選要飯要麵或者要粉絲,但我就冇所謂。
中間一片芝士仲有生蛋,睇到都覺得正!湯底幾有芝士味,不過感覺比較偏膩,好易令人覺得食得有D濟
麻吉燒就係呢粒,外邊魚肉豆腐包住軟林年糕,好好咬呢
豬肉片點埋調味醬汁好正,本來諗住煮左咁耐豬肉片會韌,點知好易咬開,口感仲Keep得好
蟹柳都好長好厚肉,反而唔似平時急凍蟹柳條咁
我仲偷食左朋友臭臭鍋既臭豆腐,聞落有D臭,食落仲真係幾臭呢,但係係好正既臭豆腐味,鍾意食臭豆腐既朋友真係要試一試!
最有趣既設計係佢係台式手搖飲品包裝,無論係餐廳裡面飲,還是帶走餐廳外邊飲都一樣方便