2018-05-17
今日同朋友去開觀塘行街 經過apm嘅時候 朋友就話好肚餓 又話多多嘢都食得落 咁好啦 既然佢咁講 我哋就一齊去挑戰香港最有名嘅自助餐 即係日式放題啦 搜尋偉大嘅openrice 就搵到附近有一間叫做大滿喜嘅日式放題餐廳 咁我哋就決定上去 同各種珍貴嘅食材黎一場肉搏戰嘞好首先就有一個刺身拼盤 呢個刺身拼盤嘅擺盤非常之靚 點解咁講呢?因為廚師好貼心咁樣喺個碟上面擺上一樽裝有液態氮嘅樽 當刺身上枱嘅時候 成個盤就好似係仙境入面遊走一樣! 好廢話少講 呢個刺身入面有帶子 甜蝦 北寄貝 希靈魚 珍寶赤蝦 油甘魚 三文魚 全部都非常之鮮味可口 唔似有啲舖頭咁樣畀啲冇咁新鮮嘅刺身人地食 非常之鮮甜 尤其是帶子同埋希靈魚 油甘魚亦都同其他魚一樣 非常之有魚味 北寄貝嘅口感非常之煙韌可口 極之正之後我哋就叫咗火灼三文魚壽司 黑松露三文魚壽司 火灼左口魚裙邊壽司 同埋一啲卷物 包括鰻魚卷 海膽手捲 呢個海膽手捲真係不得之了 因為係用上非常之新鮮鮮甜嘅海膽 極之正跟住就試下 芝士波波同埋芝士年糕 呢啲嘅芝士味非常之正 非常之香濃可口之後就試下燒乳鴿 燒雞肉串 同埋燒羊架 燒乳鴿喺其他日式放題都應該比較少有
之後就試下燒乳鴿 燒雞肉串 同埋燒羊架 燒乳鴿喺其他日式放題都應該比較少有 呢度嘅燒乳鴿同埋出面嘅酒樓唔同嘅地方 就係佢嘅香料好似有啲分別 比較似 日式嘅燒物一樣 燒雞肉串就同埋出面嘅串燒舖頭差唔多 燒羊架亦都一流 有少少騷味 我個人覺得非常之好食 非常之鍾意