2020-06-24
近排趁疫情好番D, 都多左出動去打邊爐, 因為唔知幾時又會冇得打~~ 今晚就去左金朝陽去滾, 上網見佢幾好評, 就專登泥試下個椰子雞鍋~6點幾上到去餐廳都未天黑, 落地大玻璃採光好好, D座位又闊落, 環境唔錯幾舒服WO! 中間既霓虹招牌燈好搶眼, 帶點港式懷舊玩味, 幾得意~ 唔止裝潢有玩味, 連比客人既圍裙都成件肚兜咁, 帶左上身好攪笑。 原隻椰子雞鍋 (半隻)職員先將原個椰子水倒哂入鍋, 連椰肉都刮埋落去, 落埋雞後等滾起就食得. 職員仲會幫手分埋湯~ 鍋入面本身有椰青肉, 馬蹄同竹笙, 湯頭椰香清甜, 竹笙索哂清甜湯汁好好食! 雞件肉質唔算好嫩, 但雞味幾香, 而且唔會肥膩, 煲完個湯都唔會好多油。至尊天九牛腩頭 肥牛, 牛頸脊就食得多,火鍋店小有既牛部位 - 牛腩頭! 牛肉片切得幾厚身, 肉質彈牙帶滑身, 牛味濃又多油花, 值得一嚐!貴妃蚌貴妃蚌肉新鮮飽滿, 爽彈鮮味, 正!哈波子哈波子就係手打蝦丸, 彈牙既蝦丸上面有粒粒飽滿既蟹籽, 咬落左重卜卜脆口感。火雞姐搞唔餃 手剁牛肉餃, 就咁睇都覺得餃皮幾薄, 入面係一大粒牛肉, 似平時食點心個種山竹牛肉, 出奇地嫩滑!蔬菜籃咁清
原隻椰子雞鍋 (半隻)
至尊天九牛腩頭
貴妃蚌
貴妃蚌肉新鮮飽滿, 爽彈鮮味, 正!
哈波子
火雞姐搞唔餃
蔬菜籃
咁清甜既椰子湯底真係唔可以浪費, 除左一路食一路飲之外, 真係要叫多個蔬菜籃, d菜索哂湯汁, 甜上加甜又健康。
椰香脆麻花
而家就算去酒樓都未必有好食既脆麻花食到, 依個脆麻花蛋香味好香之餘仲係新鮮炸起, 超級鬆化, 點埋糖漿, 勁好食, 作為依餐既結尾真係perfect!
除左野食好食, service又幾好之外, 都真係幾中意佢環境, 坐得好舒服, 而且因為佢空間好大, 枱與枱之間唔會好密, 再加上抽風好, 一D火鍋味都冇, 唔會食到成身都有陣味, 好GOOD~~