2016-10-09
近來忙到死,連見朋友既時間都冇。成個星期抽一晚約朋友食飯已經好luck 。朋友話晚飯地點由我選,我第一時間想起Espuma 。因為我對它的印象集舒服,價錢合理以外加上食物質素不俗成一身,所以令到我又再到的理由。 我們選擇了四式菜色的豐富二人套餐Espuma 是西班牙餐廳,所以頭盤亦以西班牙小食開始。西班牙黑毛豬火腿及西班牙番茄醬、多士集兩款Tapas 於一身。吃過黑毛豬咸香油潤後再吃一口沾上茄味濃郁的蕃茄醬的香脆多士,即時refresh 過來。秘製醬汁烤雞中翼醬汁果然夠吸引,甜甜酸酸的味道,雞翼熱辣辣又惹味。雜菌湯干邑龍蝦湯兩款濃湯中以前者較得我心,併棄了一半將雜菌打碎,而放入了原整的菇菌,所以口感更加豐富,味道既香亦不失濃郁。黑松露醬炒鮮什菌闊條麵平平無奇的闊條麵,但麵條Al dente 加上黑松露的芳香,忌廉汁也夠濃稠令每條麵條也掛汁,岩曬吾太喜歡濃味的我。西班黑毛豬薄餅賣相吸引,焗得像威化般薄脆且餠邊香脆,黑毛豬咸香味濃,口感豐富。每日精選窩夫賣相 gimmick 可愛,除了窩夫外還有brownie Oreo等,由其是brownie 味道非常濃郁又鬆軟,好正!再配上旁邊的朱古力果
Espuma 是西班牙餐廳,所以頭盤亦以西班牙小食開始。
西班牙黑毛豬火腿及西班牙番茄醬、多士
秘製醬汁烤雞中翼
雜菌湯
黑松露醬炒鮮什菌闊條麵
西班黑毛豬薄餅
每日精選窩夫
吃飽後早點回家休息在迎接明天的挑戰。