2020-03-11 62 浏览
今日終於黎到桔梗JIE GENGE啦近大熱既桔梗,我一早已經係網上睇過佢既新聞一早book定位準備食好西啦桔梗係台灣文青打卡勝地最近就開埋係旺角, 環境樓高3層, 3樓天台花園仲有水煙食位置位於旺角砵蘭街, 位置近mk exit e, 行5-10分鐘就到啦諗住book左位去唔洗等但點知都勁多人,唯有等一等安排入座自助形式, 首先排隊買野食先, 餐牌係台面, 睇完就出去排隊買野食要講小國語, 香港食神輪胎能表示輕鬆~~番埋位等電子牌響就之後可以出去拎野食一行二人, 一人叫左燉飯再跟餐 1+2+3 1.桔梗沙拉一份2.麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份3.兩杯每日昔昔桔梗沙拉酸酸地十分開胃, 生菜好新鮮麵包配無花果奶油蘋果白蘭地起司抹醬 room temperature 麵包配上特色jam , 奶油好creamy , 比較結身而蘋果白蘭地起司醬酒味好濃, 岩哂酒鬼, 我就好like, 食完好hyper XD 係米又飲醉酒啦每日昔昔台灣人氣NO.1 ge shake shake ~ 十分推介~~由新鮮水果打成又fresh 又健康, blueberry微甜同果酸酸地, 加入果仁, 好有層
今日終於黎到桔梗JIE GENGE啦
近大熱既桔梗,我一早已經係網上睇過佢既新聞
一早book定位準備食好西啦

桔梗係台灣文青打卡勝地
最近就開埋係旺角,

樓高3層, 3樓天台花園仲有水煙食

位置

諗住book左位去唔洗等
但點知都勁多人,唯有等一等安排入座

自助形式,
首先排隊買野食先, 餐牌係台面, 睇完就出去排隊買野食
要講小國語, 香港食神輪胎能表示輕鬆~~
番埋位等電子牌響就之後可以出去拎野食

一行二人, 一人叫左燉飯再跟餐 1+2+3
1.桔梗沙拉一份
2.麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份
3.兩杯每日昔昔

桔梗沙拉

酸酸地十分開胃, 生菜好新鮮

麵包配無花果奶油蘋果白蘭地起司抹醬

room temperature 麵包配上特色jam ,
奶油好creamy , 比較結身

每日昔昔

由新鮮水果打成又fresh 又健康, blueberry微甜同果酸酸地, 加入果仁, 好有層次啊

去到重點燉飯...
燉飯既相當有心思, 講出黎點餐都有d害羞

水上芭蕾舞 . 干貝嬈圈圈

奶油 risotto飯粒軟硬適中
配溫泉蛋, 口感so creamy
煎香左既帶子都仲keep 住好彈牙tim

松露小藍莓 . 小驚喜

松露奶油 risotto飯粒軟硬適中, 烤菇好香松露好重
小藍莓加入仲令成件事更恰到好處, 酸甜開胃藍莓令risotto好有小驚喜
係面既脆脆粒都好好味啊

總括黎講, 食物質素唔錯, 但happy friday 堅多人, 影唔到好多相,
下次都係下就黎, 影埋餐廳透自然光effect 先