今日同個舊同學出嚟聚下舊,傾下偈。當然要搵間企企理理,環境清幽嘅餐廳。記得之前喺尖沙咀都食過一間酒吧餐廳嘅質素唔錯,而且位置都就腳所以我今次就帶朋友去咗呢間Cosmos restaurant and bar。作為一間酒吧餐廳,環境當然有格調啦,昏暗嘅環境再配上燭光係特別有情調。首先頭盤有蕃茄湯同蒜蓉包,番茄湯入邊有好多番茄肉,味道酸酸地,蒜蓉包感覺脆身。軟殼蟹沙律。呢個必須要推薦。沙律食落非常清新,亦都配咗啲蟹籽,十分之開胃。同時間軟殼蟹都好大隻,食落非常脆口,我哋兩個人好快就清曬成碟。德國鹹豬手。豬手係碎上嘅,唔使我哋切,啱曬我哋呢啲懶鬼。豬手咬落口都係煙韌嘅,唔會感到硬。同時豬手皮亦都係脆脆地,豬肉同豬皮之間嘅脂肪唔多,基本上我哋都成隻食曬。同時佢有個醬汁畀我哋,個醬汁甜甜地有小小玫瑰味,配豬手嚟食就更加惹味喇。焗芝士龍蝦意粉。意粉方面就係茄汁意粉,意粉記得偏向杰身,可以掛係啲意粉上面,食落感覺好rich,同時意粉有啲蘑菇做配料。重點就係主角龍蝦,芝士焗完嘅龍蝦就非常之香,都幾濃味,咬落去啖啖肉,仲可以開埋個龍蝦鉗嚟食添,呢個意粉都係值得推薦,性價比高。甜品方面就係蜜桃雪芭,老實講

軟殼蟹沙律。

德國鹹豬手。

焗芝士龍蝦意粉。

甜品方面就係蜜桃雪芭,老實講就甜左dd,可能我就唔係咁好甜嘢。

飲品方面我同朋友就叫咗一杯白酒同一杯紅酒。由於我哋兩個都唔係好識評酒嘅,衹能夠講話杯酒都係易入口,而且飲完都有種想encore的感覺。

總結。食物質素唔錯,環境更加係非常靚仔,啱曬大家坐低飲杯酒傾下計,或者係情侶拍拖,亦都係我喺尖沙咀其中一個蒲點。