2012-03-16 98 浏览
友人与鸿哥一见钟情,藕断丝连,食过翻寻味,系都要带我去见识下鸿哥既威力。系佢威迫利诱之下,满心期待,去到同鸿哥只有一面之缘,疑似鸿哥的人正转身离去,撇下鸿嫂坐阵。        落单后等左几分钟,即叫即制新鲜热辣既格仔饼即刻送上,拎上手已经知唔野少。格仔饼既厚度比食开果D最少厚一倍,火候控制得恰到好处,外层金黄松脆,内里香软缠绵,外脆内软,不甜不腻,落足蛋浆,充满层次感,好似食紧脆皮蛋糕,食完饼饼身心都好充实,做人都踏实D。     原味格仔饼 $15成两寸厚既饼饼好有睇头,一啖咬落去,饼肉绵厚,沙糖清甜,配合花生酱的香醇相得益彰,温暖既触感叫人缠绵至死。但说好的炼奶呢?完全食唔出炼奶既香甜,实在美中不足。  朱古力格仔饼 $16朱古力味一食就被原味比下去,开头一厢情愿以为成块饼都系朱古力味,原来只系原味饼底加少少朱古力酱同花生,我恨我天真。朱古力酱唔够香浓,味淡且带苦味,感觉好干好杰,情愿买排朱古力就咁食好过,仲要比原味贵$1,真系唔知有咩卖点呢?    友人如获至宝,如痴如醉,如狼似虎,如入无人之境。不消几分钟已经将大饼吞噬,差D连纸袋都唔放过。我就喜欢慢慢细味鸿嫂造饼时既心境,享

鸿记招牌

鸿记档口

多酱加五元

原味格仔饼

原味格仔饼 $15

朱古力格仔饼

朱古力格仔饼 $16

格仔饼合照

友人如获至宝,如痴如醉,如狼似虎,如入无人之境。不消几分钟已经将大饼吞噬,差D连纸袋都唔放过。我就喜欢慢慢细味鸿嫂造饼时既心境,享受每一个格仔带来既欢愉。假如有缘再会,我希望鸿哥亲手整鸡蛋仔俾我食!

2012-03-08
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
鸿记招牌
鸿记档口