喺柴灣邊食壽司好?冇錯,「元氣壽司(新翠商場分店)」絕對係性價比高嘅人氣選擇。鋪頭位於柴灣道 233 號新翠商場 1 樓 111–112A 號舖 ,交通方便,商場入面冷氣足,完全係食壽司嘅好 chill 地方。元氣最出名就係佢「高速線送餐」玩法:你喺平板度掂掂幾下點完,壽司會即刻由火車列車送到你面前,唔駛望住迴轉帶排大隊,實在又方便又有科技感 。壽司款式唔少,招牌包括波士頓卷、炸蝦卷、日式炖蛋、吞拿魚壽司、赤海蝦壽司同軟殼蟹手卷,選擇多到可以食到眼花撩亂 。我最常揀嘅係炸蝦卷,蝦脆皮香口;仲有沙律蝦肉卷同炙燒類,熱度同香度兼備,超配飯。價錢屬中上級,每輪大約 $100–200,但份量多、質素穩定,的確符合「高性價比」標準。加上餐廳支持多款付款方式(Visa、AlipayHK、Octopus、Apple Pay 等等),落單簡單支付都順滑。整體嚟講,「元氣壽司(柴灣)」係一間適合輕鬆同朋友歎壽司,效率高又有科技 feel 嘅地道好去處。下次想食壽司、想帶小朋友 or 想食快又唔馬虎,就記得拎埋火車返枱等住食啦!

2025-07-16