一月一度葵芳遊嘅時間又到咗, 今次又有新發現:就係呢間舖子雖小但仍然用心佈置嘅小小甜品店《呦呦鹿鳴布丁燒》🤗應該因為太新嘅關係未有人知道佢嘅存在, 所以如果唔細心去留意佢嘅blackboard同埋介紹, 係唔會知道原來呢度係賣緊一款咁有特色嘅日式自家製作布丁燒🍮 佢外面塊blackboard圖畫畫得好靚, 可以主要見到佢有六款不同味道選擇: 1. 焙茶🧡 2. 忘憂唂🍫 3. 抹茶🍵 4. 鐵觀音🖤 5. 回魂啡☕️ 6. 椰爺🥥 細心留意佢另外一個餐牌, 就會見到佢介紹呢個布丁主要分為三層: 最高係焦糖, 中間係布丁, 最底嗰層係輕芝士蛋糕 嘩~我對於呢種甜品真係毫無招架能力, 要即刻試下佢看個究竟~ 本來想叫回魂啡, 但店主話已經賣哂lu, 咁再揀抹茶啦, 店主話未夠凍, 會唔好食架...聽見佢咁講, 已經感覺到佢做呢個甜品嘅熱誠再揀的話, 咁我要忘憂唂啦! 而阿肥就揀咗椰爺嚟試。 見到佢用嚟盛載嘅小碟應該係用環保再造嘅材質, 真心值得一讚 急不及待去咬下一口絕對真心愛上唔好睇佢小小一個咁嘅布丁, 可以做到三層層次分明, 味道濃郁, 真係一啲都唔簡單。焦糖好香, 一啲都唔過甜, 朱古
急不及待去咬下一口
絕對真心愛上
唔好睇佢小小一個咁嘅布丁, 可以做到三層層次分明, 味道濃郁, 真係一啲都唔簡單。焦糖好香, 一啲都唔過甜, 朱古力味道香濃, 布丁質感軟綿滑溜仲有實實在在嘅口感, 之後就到最底嗰層軟綿綿嘅蛋糕, 芝士味唔算突出, 不過可能都要遷就番如果芝士味過濃嘅話就會喧賓奪主了。

真係好好食
我仲要搶咬一口阿肥嗰舊椰爺味, 一樣令人驚喜
椰子味好香好濃烈, 真係啱哂佢
希望下次再嚟, 我可以試到個回魂啡啦
忘憂唂
椰爺