2009-11-27
27-11-2009是日放假一天 , 順便到旺角辦點私事, 搞掂後搵地方食個 lunch. 知道女人街內開了間「疑似萬豚屋」(「真正」的: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1888886), 睇了食評好似都 ok, 趁 lunch hour 人少少又試試. 叫了海鮮咖喱湯烏冬, 跟一杯凍檸賓 ($56).等了唔夠 5 分鐘, 石鍋 serve 的烏冬已經有得食, 賣相不錯, 不過見到面頭的「麵粉」蟹柳, 心不禁涼了一截 食味又如何? :-- 咖喱湯底聞落叫幾香, 味道就係較單調的「磚頭」味, 飲完個口有點「笠黐黐」的感覺, 跟住覺得口渴... 唉 - 配料有大蜆, 帆立貝, 青口, 溏心蛋,「麵粉」蟹柳及罐頭栗米, 咁多樣嘢以大蜆最好食, 雖然唔算肥美, 但至少係新鮮貨, 無沙又幾鮮甜, 算係咁了; 溏心蛋都不錯, 雖然無甜味, 但夠「溏心」又幾有蛋香; 青口及帆立貝就係無喱味道的雪嘢; 另外嗰兩樣就係港式日本料理中必備 (?) 的「良品」, 見到都覺得沮喪, 唔想評了. - 烏冬是
- 烏冬是否「手打」無從考究, 鮮製就一定唔係, 不過食落尚算煙韌, 還不錯吧.
食物 ok, 環境亦乾淨企理, 不過店員們就一貫 MK 食肆的悔悔氣氣及「串串共」, 真 MK.
埋單 (唔使加一) $56, 唔貴, 同萬豚屋差 19 幾條街, 旺角嚟講就叫 ok 吧, 路過可以一試的. 但若要排長龍的話, 就咪搞我了!