2022-05-11
☘ 🦀🥠軟殼蟹火山包 $168(單嗌),跟兩人set 要再加$49 少貴‼️想打卡請便,想啖好西唔推薦🤣➪見有其他foodie 推薦俾佢圖片呃咗😂🫣老實講唔可以話難食,但好食又未去到😅,只可以話佢好抵食、飽肚!😆🦀軟殼蟹都幾大隻,成個農夫包size,咬落都香口,絲絲蟹肉🍤兩隻蝦,食到佢既唔新鮮,但都幾大隻🦪青口有三件,還好啦😆🍞火山包/農夫包底燶咗,面頭都係,好似我呢啲包控,其實係會想點醬食晒啲包㗎呀🥹 成1/3包無得食,我真係有少少唔開心但包烘得脆卜卜,呢點加分!🥘新加坡特製辣醬醬唔夠多,較水狀,食到最尾,啲蝦/蟹無得點醬都幾乾 同埋醬偏甜,個人覺得麻麻地開胃😅————————————☘🍚椰汁藍蝶花飯(跟香茅豬頸肉+雞翼)$69跟兩人set 無得自揀餸➪ 唔好俾佢藍毛毛外表嚇親,其實佢味道清淡,但保留藍蝶花同椰汁嘅天然味道!加上配餸 🥓香茅豬扒同雞翼就如錦上添花 可惜配餸份量唔多🥹————————————☘🥬森巴醬通菜🌶🦐👍🏻 $22➪ 森巴醬似蝦醬溝沙嗲 我地Wikipedia 通識下叄巴醬較為常見的做法是把烘香的峇拉煎、磨碎的蝦米下鍋爆香後,加入剁碎的辣椒、乾辣椒末細磨成茸的蒜頭、
☘ 🦀🥠軟殼蟹火山包 $168(單嗌),
跟兩人set 要再加$49 少貴
‼️想打卡請便,想啖好西唔推薦🤣
➪見有其他foodie 推薦俾佢圖片呃咗😂🫣
🦀軟殼蟹都幾大隻,成個農夫包size,咬落都香口,絲絲蟹肉
🍤兩隻蝦,食到佢既唔新鮮,但都幾大隻
🦪青口有三件,還好啦😆
成1/3包無得食,我真係有少少唔開心
但包烘得脆卜卜,呢點加分!
🥘新加坡特製辣醬
醬唔夠多,較水狀,食到最尾,啲蝦/蟹無得點醬都幾乾
同埋醬偏甜,個人覺得麻麻地開胃😅
————————————
☘🍚椰汁藍蝶花飯(跟香茅豬頸肉+雞翼)$69
跟兩人set 無得自揀餸
➪ 唔好俾佢藍毛毛外表嚇親,
其實佢味道清淡,但保留藍蝶花同椰汁嘅天然味道!
加上配餸 🥓香茅豬扒同雞翼就如錦上添花
可惜配餸份量唔多🥹
————————————
☘🥬森巴醬通菜🌶🦐👍🏻 $22
➪ 森巴醬似蝦醬溝沙嗲
我地Wikipedia 通識下
叄巴醬較為常見的做法是把烘香的峇拉煎、磨碎的蝦米下鍋爆香後,加入剁碎的辣椒、乾辣椒末細磨成茸的蒜頭、紅蔥頭(依喜好加入香茅、南薑、黃薑、羅望子與青檸汁)調味後煸炒至稠醬狀,其經常運用於娘惹菜以及街邊小吃
通菜爽口,配上森巴醬,幾好食!