2024-04-17
早前同家人去東薈城名店倉行街,見到呢間門面裝修好精緻嘅「羲和小館」,就決定試下。餐廳主打片皮鴨,當然有好多鴨嘅畫啦!當日我地雖然四個人,但較早前行街嘅時候食左少少下午茶唔太餓嘅關係,就決定唔洗叫四人餐,而係叫個二人餐,再加$260 叫多一碗湯、一份主食、一份主菜同埋一份甜品一齊share!套餐選擇頗多,以下係我認為好值得推薦嘅菜色:「半套片皮鴨」:店員喺我地面前即時片,睇見都流口水!唔同部位點唔同醬,各有特色!「老上海熏魚」:每舊都炸到外脆內軟,外層嘅甜酸醬好惹味!「鮑魚雞粒燜飯」:炒飯唔會太油,米飯粒粒分明,而且非常香!最正係雞肉同鮑魚粒都頗多頗足料!「櫻花蝦海味蒸飯」:賣相好吸引,荷葉香滲曬入飯度,配料嘅魷魚都幾爽口。「孜然羊架」:油香味十足,而且煎得啱啱好,肉質仍然好juicy!「煙燻叉燒皇」:店員一打開蓋啲煙燻即刻湧出,成個presentation好fancy!叉燒肥瘦啱啱好,煙燻味令啲叉燒味道更加有層次!正!「芒果布丁」:造型好可愛,味道亦好好!芒果肉都幾多,而且好甜!
餐廳主打片皮鴨,當然有好多鴨嘅畫啦!
套餐選擇頗多,以下係我認為好值得推薦嘅菜色:
「老上海熏魚」:每舊都炸到外脆內軟,外層嘅甜酸醬好惹味!