2009-11-26
周一在北角,見都有成年幾無去過渣華街市食飯,就行去睇下咩光景﹗門口那間超難食的小炒仲未執,行入入面就係東寶,本來諗住試下新翠華,點知行到最尾見到有間用盆栽隔住自成一角的小炒店,貪新鮮的我倆當然入去試下。環境雖然依舊係街市市政大樓,不過就有0的花心思在布置與裝修上,椅子是用木製的板凳,枱則用上大花紅紅的膠枱布,餐具亦看得見心思,一式過用醒神的公雞圖案,帶點古色古香。店名叫店小二,不過後面都係東寶,應該是東寶的高級版吧﹗看看餐牌,食物的款式都幾多,全部同出面東寶不同的,我相信佢想做到各有特色,食多支水﹗不過有個問題就係我唔食魚,又唔食羊,餐牌內不少食物都係魚類,搞到我無咩好揀,不過最後都食左四樣野﹗先來一個芝士蕃茄豬仔包,街市有焗麵包吃真係趣緻,豬仔包不是硬豬是軟豬,即叫即焗上枱仍有一定溫度,微焦芝士粉的味道香濃芳郁,蕃茄清甜,相當好食,係嫌佢真係的骰左少少。待應著得整齊醒目,同出面東寶的待應有天壤之別,禮貌十足又主動,佢話佢地出名鱷魚肉,本來一客五串我地都覺得太多,待應竟話叫我地試下,一人來一串計番數,咁就得我地梗係試下啦﹗鱷魚肉之前在越南吃過炭烤的,味道已忘記﹔這次燒的口感界乎於雞肉與
店名叫店小二,不過後面都係東寶,應該是東寶的高級版吧﹗
鱷魚肉之前在越南吃過炭烤的,味道已忘記﹔這次燒的口感界乎於雞肉與豬肉之間,肉質結實,味道有種特別的香羶味,挺特別還不錯吧,可以一試﹗
之後是露筍大蔥釀雞翼,呢個餸食家自己0係屋企煮過,推0的雞骨出來真有一定難度又費神,來這兒吃一定更好,雞翼煎得外皮香脆,帶濃郁蜜糖味,露筍大蔥兩者我也喜愛,夾著雞翼同吃口感清新,除去了煎雞的油膩感,蘸少少佢既蜜塘柚子醬同吃,好味﹗
最後一味是蒙古烤豬仔骨,牛仔骨就成日食豬仔好似無咩食過,豬仔骨骨很幼,賣相的骰多肉,睇到肉上下了不少香料,豬仔肉肉質嫩烤焦味香濃,如怕豬的羶味有孜然粉灑上同吃,食家話估不到豬仔骨可以燒得咁靚,讚﹗
就係食左呢四樣野,埋單180蚊左右,不算太貴﹗
食物有質素服務亦好,用料配搭新鮮,走進此店完全唔覺有0係街市食飯既感覺,有機會來渣華街市吃厭了東寶外,可以一試這間店小二﹗