餐廳:阿來東南亞風味 (油麻地)地址:油麻地廣華街38號地舖最近成日食西餐,偶然都會想轉下口味,係旺角行行下落大雨,又見到附近有間食東南亞菜嘅餐廳,於是就入去避雨順便食埋晚飯阿來原來有好幾間分店,主打東南亞菜式,之前都經過過好幾次但係一直都無食過,今次終於有得試下喇二人餐 $228我地兩個人點左個二人套餐,有三個餸同兩碗飯加兩杯飲品,除左有泰式滷豬脾或泰式海南雞可以揀之後,仲有星馬蛋黃雞翼同飛天通菜,兩個人食岩岩好,不過我咁大食,就叫多左個泰式炸素春卷,仲有食滿$250可以用coupon以$1換購6隻泰式生蝦,咁緊係唔可以錯過啦泰式海南雞例牌例牌海南雞件最少有15舊以上,仲要好多都大大舊,多肉得黎又無咩骨,仲有薑蔥油同泰式辣椒醬可以蘸,無論係食原汁原味,定係蘸薑蔥油傳統食法,抑或蘸泰辣醬都得,悉隨尊便星馬蛋黃雞翼香口嘅金黃蛋黃雞翼,外面鋪上蛋黃碎再炸成脆卜卜嘅單邊雞翼,蛋黃香若隱若現,雞翼單邊方便食用,非常體貼,好味嘅程度係食兩碟都仲得XD飛天通菜以豆豉同辣椒炒成嘅飛天通菜並唔係鹹到飛天或者辣到飛天,反而係好食到飛天,調過味後嘅通菜相當惹味,辣度適中,撈飯食一流泰式炸素春卷唔好以為素春
餐廳:阿來東南亞風味 (油麻地)
地址:油麻地廣華街38號地舖

二人餐 $228

泰式海南雞例牌

星馬蛋黃雞翼

飛天通菜

泰式炸素春卷
唔好以為素春卷就一定好齋無咩味,相反地係充滿蔬菜香,春卷皮亦經油炸後炸得薄而脆,好味好味

2019-08-01