身為一個東九龍人,竟然之前冇嚟過呢度!話說今日我個friend叫我去觀塘食飯,然後話喺東廣場有間好正嘅隱世日本餐廳係東廣場(好近觀塘地鐵站),今次當然要去試吓啦!🙈而今次去嘅餐廳係麵屋常勝,係一間日式小店,細細地但係裝修都幾特別。而佢水準真係超發揮,竟然意想不到嘅好食,抵俾足一百分佢💯💯今次叫嘅嘢食有: 吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵 🍜 ($108): 食拉麵當然要飲啖湯先,個湯頭真係非常impressive - 完全濃縮左海鮮嘅鮮甜美味,完全睇得出廚師嘅用心製作,不愧為王牌菜。拉麵有彈性和嚼勁,喺吸收咗濃蝦湯嘅精華之後食落去更加啖啖滿足。不得不提嘅係佢豐盛嘅配料,竟然有吉列蝦同叉燒!吉列蝦肉質鮮嫩多汁,炸得卜卜脆,而叉燒質地柔軟,入口即化,簡直充滿了豐富的層次感和口感,真係冇得彈!濃郁雞白湯雞叉燒親子拉麵 🫕($108): 濃郁的雞白湯充滿了鮮香的雞肉味道,一入口就能感受到濃郁的滋味。雞叉燒的肉質鮮嫩多汁,雞肉的風味能夠完美融合在湯中,讓每一口都充滿了濃郁的美味。麵條彈牙有嚼勁,與湯頭的結合更是絕配。整碗拉麵的味道層次豐富,讓人吃得津津有味,回味無窮!秘製南蠻雞 🥘($48): 秘製南蠻雞炸
身為一個東九龍人,竟然之前冇嚟過呢度!

今次叫嘅嘢食有:

秘製南蠻雞 🥘($48): 秘製南蠻雞炸至外脆內軟,外皮金黃鬆脆但雞肉又嫩滑又充滿風味,而加上滿滿嘅獨門沙律醬後,酸酸甜甜真係令人食指大動啊!

炸魷魚鬚 🐙($48): 呢間店的五星推薦,當然必定試吓啦!首先份量非常充足,每條魷魚鬚都大大條!而咬下去就口感酥脆,內裏嘅魷魚就好彈牙,好食到停唔到口,簡直係下酒菜嘅最佳選擇! (可惜呢間店冇啤酒提供🙈)

芝麻手羽🐥 ($28): 我哋都點選左四星推薦嘅芝麻手羽,又係冇推薦錯。手羽炸到金黃色,但係雞肉仍然非常鮮嫩多汁,一咬落去我個friend即刻豎起左隻大拇指,好食到差啲食埋我嗰隻🤣

日本提子汽水🥤 ($12): 喺香港比較少見呢隻牌子,都幾夠甜小朋友一定好鍾意飲

樽裝玄米茶🍵 ($5): 我個人就非常推薦佢既玄米茶,茶香真心10粒星,而且非常大樽,性價比一流。

日本拉麵雖然平時都成日食,但呢間餐廳真心令我眼前一亮,我下次都會特登再返嚟幫襯!