2009-07-10
一人晚餐,帶著興奮的心情去到官塘,因為又可以吃到我最愛的酸辣肥牛小鍋粗麵﹗七點左右來到,人客都幾多,其實都唔洗揀食咩腦海已有計劃,可惜現場只係得兩個阿姐落手落單、又要沖野飲、又要收錢,全程踢哂腳,等左成三個字先有人來幫我落單﹗又也許太多人落單,落完之後再等多三個字我覺得有0的唔對勁,再找個阿姐來問,佢check一check 0的單又走埋黎再問我一次食什麼............即係頭先無落啦......唉﹗記得以前來吃服務相當好,員工夠多叫野食話咁易,今次來到餐牌食物明顯貴了,服務員亦少了,真的是海嘯影響嗎?其實自己唔趕等左半個鐘都算了﹗粗麵來到,搞一搞個湯,嘩..........配菜份量最少少左一半﹗以前肉碎、芽菜、腐竹等是滿滿的,而家只係得番幾條﹗我之前都有影過相可以睇番幾個月前的作比較,價錢其實已經加左價,何苦仲要食物減低質量呢?肥牛是八成肥一成瘦,成條是白色的睇見都唔多開胃,有冇搞錯呀?可幸的是粗麵依然有咬口彈牙,加多個通菜同豆漿吃完雖無以前咁滿足卻仍是開心的﹗希望老闆唔好因為多人食而減質啦,唔係我都唔會再來幫趁了﹗