今年香港終於似番個冬天,12月頭已經覺得凍, 天氣凍最爽就係打邊爐, 其實香港人一年四季都想打邊爐哈哈, 今日去咗深水埗尋寶,之後就上網睇下邊度有火鍋店, 所以搵咗呢間老百姓火鍋。呢度有個好特別嘅湯底,叫妙計錦囊湯,其實就係豬肚包雞, 呢個湯底,食得好感動,食得出兒時嘅味道, 以前媽咪成日煮,又開胃又祛濕,用豬肚包住隻雞,白濃湯底,味道香濃又滋補。火鍋配料點咗陳年花雕肥牛、牛孖筋、西洋菜、芫茜、日本黑豚肉、羊肉片、鱲魚一條及一渣竹蔗茅根。火鍋配料非常新鮮,花雕肥牛一上桌就聞到好香酒味, 看似細細碟,但係食極都有, 輕輕淥一淥, 入口中有花雕酒味道。鱲魚魚肉嫩滑鮮味,連火鍋湯底都變得特別有魚香鮮甜。牛孖筋肉質爽滑,嚼起來好煙韌,又綿軟滑嫩。打完邊爐飲番煲竹蔗茅根 清甜解渴 餐廳仲有 甜品桂花糕提供,又靚又好食。總括嚟講,湯底正,火鍋配料新鮮,價錢公道,份量充足,值得推介,可以再encore。