2016-10-09 1066 浏览
本土食堂與香港味道1.羅麥雞翼撈丁今日口淡淡想食返d重味少少既晚餐,所以點左個呢撈丁試下,呢隻雞翼係我食過咁多間之中最有鹵水味,味道濃得黎唔澀,需則大部份餐廳都會用急凍雞翼,但羅麥記佢地可以做到無雪藏味之外,仲好有雞味,唔知真係以為返左大陸食新鮮雞。而個撈丁煮得軟硬適中,剛好吸收左d鹵水汁,搞到我好想安哥再食多個。2.黑汁墨魚鬚起初點選呢個菜都有d疑惑,因為食過好多餐廳既魷魚鬚都係啤水出黎,淡而無味,而呢個黑汁墨魚鬚真係掂過碌庶,佢既質感好軟,一食就知道係用新鮮既墨魚做,連埋d汁一口咬落去,全個感覺好夾,最重要係面頭個少許芝麻,足以令整道菜錦上添花3. 磗頭焗加喱軟殼蟹飯軟殼蟹外脆內軟,蟹味鮮甜,完全可以媲美高級日本料理食到既軟殼蟹,濃郁咖哩汁香味撲鼻,混合磗頭面包足以令本身唔鐘意食包既我全部倒進胃中,最重要係面包外表剛硬,內里竟然鬆軟無比,有創意得黎仲十分有驚喜。4. 雪糕紅豆冰自小就好鐘意響本土快餐店食(飲)雪糕紅豆冰,但可借響炎炎仲夏間,雪糕未上枱已經溶掉一大半,而呢杯雪糕紅豆冰夠哂冰凍,雪糕有好豐富既牛奶香味,混雜住絲絲既耶香,恰到好處既紅豆豆香,差d令我冰都食埋。
本土食堂與香港味道

1.羅麥雞翼撈丁
今日口淡淡想食返d重味少少既晚餐,所以點左個呢撈丁試下,
呢隻雞翼係我食過咁多間之中最有鹵水味,味道濃得黎唔澀,
仲好有雞味,唔知真係以為返左大陸食新鮮雞。

2.黑汁墨魚鬚

3. 磗頭焗加喱軟殼蟹飯