2016-07-20
(第一次有不愉快經歷而寫食評, 冇心機到冇影任何相)天氣好熱, 加上隔離食店排出黎油煙令到街上更熱, 我同男友排左幾個字隊後, 職員拎水俾排緊隊既客飲, 覺得餐廳好細心.. 不過, 惡夢之後先開始之前已經係香港島食過一間出名既沾麵, 發覺沾麵唔係自己杯茶(而我唔知道呢間都有沾麵), 果次食完有陰影, 所以唔會再試沾麵. 今次食湯拉麵. 叫左拉麵後好快有得食, 排左咁耐隊已經好肚餓~ 愈食愈覺得又熱又焗, 本身係街排隊已經好熱, 入到去食麵仲焗, 好似同出面街既溫度冇太多分別. 一路食一路搵咩原因 - 原來頭上面有石英燈射正我頭頂. 其實, 餐廳有石英燈冇問題, 但係點解要射正我頭頂呢? 我唔係黎"表演"食野囉... 食到一半, 我男朋友問我: "點解你塊面紅得咁誇張? 好似飲醉酒咁." 之後我望到正正坐我隔離位女食客, 同我一樣坐卡位, 佢著住背心, 但係佢手臂, 肩膀同塊面一樣紅. 再望, 見到其他坐近牆邊既食客塊面都係通紅, 只係紅既程度有唔同. 鋪頭仲有把座地大風扇, 吹住廚房/bar枱方向, 可想而知, 間餐廳真係好熱.講完射燈, 之後講下碗拉麵. 麵粗身, 但係
講完射燈, 之後講下碗拉麵. 麵粗身, 但係食到一半真心好難食落去, 個湯實在太咸! 我記起之前係港島一間出名食沾麵既餐廳食過沾麵, 呢兩間餐廳湯底係一樣味道... 都係好咸! 兩間餐廳拉麵質感同粗度係一模一樣! 不過今次個麵冇咁重魚腥味. 估唔到沾麵同拉麵個湯係一模一樣!真係好失望!!! 個人蠢見, 如果沾麵同湯拉麵都係有同一樣味道既湯底, 索性唔好叫 "沾麵" 同 "拉麵" , 不如叫"分開上" 或 "連湯上" 算啦.
食完碗麵, 到日式煎餃子, 都出事. 好唔好食都唔重要, 上餃子時冇俾豉油都唔緊要(我地坐中間枱, 冇醤料盤, 所以要叫侍應拎俾我地, 但我唔知點開煎餃子果隻深色醤叫乜名). 侍應俾左一樽淺黃色既醤俾我地, 我地R晒頭, 立即openrice望下其他大勝軒食家有冇post煎餃子相..... 係有架! 見有一位食家都post左深色果隻點煎餃子醤既相上openrice, 加上食過咁多次日式煎餃子, 我從未見過有其他餐廳俾呢隻類似醋既醤俾我地點煎餃子. 基於呢兩個原因,我地就覺得係侍應俾錯. 不過佢遞樽醤俾我地時話:"餃子用呢隻", 聽佢講好似好肯定咁. 所以我地冇要求換返平時食開深色到好似豉油果樽喇, 主要想快d食完快d走.
最後我用左半個鐘就食完碗野菜湯拉麵, 只剩筍同幾條麵. 我冇飲過d湯, 但係食到最後已經超級咸, 仲連續飲左3杯水. 等緊埋單時, 坐隔離枱位女食客同我一樣都係叫野菜拉麵, 佢碗湯拉麵只係遲過我果碗幾分鐘到, 我食完陣時佢碗麵睇落似冇乜點食過... 拉麵已經蓋過晒d湯, 加上餐廳環境好熱, 湯底又咸. 令到食慾真係大減.
你問我, 如果我唔係咁肚餓的話, 我估我熱到更加冇胃口食. 感覺上, 野菜拉麵 容易入口, 但係個麵同湯加埋, 食到好"溜"既感覺. 食後感: 食一次都嫌太多!