2022-01-08
臨近年尾好多人都會約朋友出街食飯 , 食完飯緊係要食甜品啦 ! 今日就嚟到 K11 地面呢間位置非常當眼嘅 Café Crêpe 食甜品 ! 當日我哋 8:30 pm 嚟到 , 等咗一陣就入座 ~朱古力可麗餅配抹茶忌廉芝士 , 開心果脆脆及紅莓醬 ($89 + $22 = $111) 我哋加配抹茶雪糕 (+$22) , 等咗一陣就有得拎野食啦 ~~ 可麗餅賣相吸引 , 面頭有好多開心果脆脆 😁 足料 ! 不過份量唔多 , 以喺呢個地點 , 呢個份量 , 價錢仍然偏貴 😐😐 可麗餅朱古力味剛剛好 , 唔太甜 , 配埋酸酸地嘅紅莓醬 , 唔會膩 !! 抹茶雪糕正常發揮 , 冇乜特別 , 不過我都建議大家加雪糕 , 因為一凍一熱好食 d , 甜品配雪糕不嬲都冇得輸 ~ Mojito ($46)見到個賣相嚇親 .... 係深深嘅化學綠色 🤢🤢🤢🤢🤢🤢 見到呢隻令我聯想到嗰啲 cheap cheap 加化學糖漿嘅飲品 .... 冰嘅份量都幾多 ... 成杯嘢係無酒精的 , 味道正常 .... 不過見到隻顏色我唔開胃 , 唔推介 🙅♀️我哋坐咗大概 45分鐘 , 未食完野 , 嘢飲仲有大半杯
我哋坐咗大概 45分鐘 , 未食完野 , 嘢飲仲有大半杯 , 店員竟然過嚟催我哋同隔離另外一台食客離座 🥺🥺 店員話 : 因為門口有 1 台 2 位 同 1 台 3 位嘅客人等緊 , 而我地 last order 係9:30 pm , 如果佢哋 9:30 pm 前入唔到黎就食唔到㗎啦 ~ 聽到之後感覺不爽 🤷 雖然我哋落單時都見到櫃檯有一張告示表示繁忙時間 , 用餐時間係 60 分鐘 , 但係我哋都未夠 60分鐘 , 而且仲有大半杯嘢飲同埋少少可麗餅未食完 , 點解因為外面有客人等緊就要我哋讓座 , 而唔係你去同外面客人解釋截單時間呢 ? 😓😓😓
如果我哋係已經食完只係坐喺度傾緊計 , 而外面又有客人 , 我哋絕對唔介意離開 , 亦都覺得咁樣係應該嘅 ~ 但係喺我哋未食嘅情況下過嚟催 , 似乎有點唔對勁吧 ... 😒😒😒 而且價錢都唔平嫁 ... 我唔係喺茶餐廳食緊一個頹飯 , 食完即刻走人嗰種喎 .... 過咗 5 分鍾我哋仍然係未食完 , 佢就再過嚟催我哋離開 ..... 呢個舉動令我感受到食店覺得外面未入嚟 , 將會消費嘅客人比入面已經付款 , 但未食完嘢嘅客人重要 , 估唔到呢間喺 K11價錢偏貴嘅食店竟然配上茶餐廳嘅催客服務 , 唔會再回頭 !!! 👎👎👎