近年香港都開左好多唔同主題嘅餐廳黎吸引食客由動物主題, 明星主題, 卡通人物主題, 女僕主題, 以至韓風主題都應有盡有.自己平時都喜歡畫畫, 都覺得自己稍稍有點藝術天分嘅~~所以今次搵食搵到黎呢間以著名畫家--凡高, 為主題嘅西餐廳試下先!一抬頭已經見到Van Gogh幅靚畫~ 門面都怖置得幾好~ 好有外國花園感覺~幾relax~餐廳唔算好大, 一個L型. 紅色牆身, 有風扇嘅吊燈, 牆周圍都掛上 凡高 既畫整個格局有少少復古味道仲有得玩桌球~ 但其實當時第一個諗法就係:點解無啦啦放張桌球枱係到? 咁藝術嘅餐廳, 真係有人玩?服務員推介我食當日的行政套餐~服務員話羊架同肉眼扒都唔錯, 幾受歡迎咁喎一於試下佢地嘅羊架!同一般的凱撒沙律差不多~ 芝士都幾香濃係好食既~不得不介紹!湯未上之前, 我以為都係一般"白哂哂"嘅蘑菇湯嘍~點知上到面前一睇:嗯? 有少少唔同喎!!哇 超香菇味!! 而且啖啖都係蘑菇粒粒!! 竟然唔係打到爛哂嘅蘑菇蓉!!好喜欺呢個口感! 我喜欺有咬口嘅感覺!仲有佢唔係好忌廉嘅忌廉湯. 因為佢唔忌廉, 所以成個湯嘅菇味非常濃!經理介紹呢個湯係用咗8種不同嘅蘑菇做, 所以又有
近年香港都開左好多唔同主題嘅餐廳黎吸引食客
自己平時都喜歡畫畫, 都覺得自己稍稍有點藝術天分嘅~~
幾relax~
餐廳唔算好大, 一個L型.
紅色牆身, 有風扇嘅吊燈, 牆周圍都掛上 凡高 既畫
整個格局有少少復古味道
仲有得玩桌球~
服務員推介我食當日的行政套餐~
服務員話羊架同肉眼扒都唔錯, 幾受歡迎咁喎
一於試下佢地嘅羊架!
Caesar Salad 凱撒沙律
同一般的凱撒沙律差不多~ 芝士都幾香濃
係好食既~
Bread with Butter, Cream of Wild Mushroom Soup, 牛油麥包, 98%野菌忌廉湯
Cream of Wild Mushroom Soup, 98%野菌忌廉湯
不得不介紹!
湯未上之前, 我以為都係一般"白哂哂"嘅蘑菇湯嘍~
點知上到面前一睇:嗯? 有少少唔同喎!!
好喜欺呢個口感! 我喜欺有咬口嘅感覺!
經理介紹呢個湯係用咗8種不同嘅蘑菇做, 所以又有咬口又濃菇味!
好好好! 值得一試!
Grilled Australia Lamb Rack w/ Lamb Gravy, 招牌炭燒澳州新鮮羊架配羊肉濃汁
羊架有少少失望 因為攤凍左 肉汁已經漏哂出黎
但好在羊架唔太"SO", 所以我個女喜歡食!!
而且肥膏唔多, 唔會食到成口油
肉質都頗為鮮嫩, 食落唔會軔
最驚喜嘅地方係個濃汁非常好味!
經理介紹呢個濃汁係用咗幾種牛肉同羊肉去熬制的, 所以好濃嘅肉香味.
加埋有香草吊一吊味, "一之棒"
敗筆之處就係唔夠熱, 可以再做好點!
另外 薯蓉都唔錯, 有薯仔嘅顆粒!
食落唔會一"PAT PAT" 我喜歡!
Daily Dessert, 是日甜品 焦糖布丁, 芒果慕斯
焦糖慕斯
多謝老闆比我同女兒一人一個
我就食左焦糖布丁~ 女兒就食芒果慕斯
唔太甜, 一點都唔膩~ 啖啖蛋香~
塊焦糖好脆! 我係出面食嘅焦糖布丁大多都"係咁易"燒兩燒 一係就似葡撻果種又"Lon"又淋
好少會做到好似有塊玻璃嘅果種感覺
所以呢個做得幾好!
除左桌球枱, 其實店鋪仲有個琴同大提琴
我臨走之前聽到一班員工一齊練@@
真係好surprise!!
另外, 餐桌上有不同嘅擺設品
原來係老闆係外國專程搵番黎嫁! 仲可以買走, 拎番屋企
除咗有立體畫之外, 仲有8種不同口味嘅凡高圖案 Vodka賣!
真係好別緻!
最後, 我先發現原來成間餐廳都係照呢幅畫嘅設計黎做!
可見老闆嘅心思!
2016-05-29
Caesar Salad 凱撒沙律