2023-06-26
百忙之中可以喺平日放假,仲要係同另一半一齊放假,當然要走去平時星期六日勁多人嘅餐廳去食吓嘢,今次揸車過到嚟觀塘去食Be Leaf,一見到餐廳門面,就已經覺得好岩平日慢活chill一下,餐廳主色調係木色同竹禾,一入到去就比到一種好舒服嘅感覺,可以枱之間亦都好闊落,為咗迎合觀塘呢個商業貿易區,呢度除咗二人枱四人枱之外,亦都有八人枱同卡座,適合無論係上班族定係街外客。坐低咗之後就QR code落單,今次就嗌咗:1)慢煮雞胸溫泉蛋亞支竹香醋欖油沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)法式紅酒燴美國羊膝配香酥手抓餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)Ocean Paradise ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)自家製焦糖餅咖啡 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5)椰香花生醬朱古力牛角包窩夫配楓糖合桃雪糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今次嗌咗兩個set lunch,黎到嘅份量比我想像中多,慢煮雞胸溫泉蛋亞支竹香醋欖油沙律,喺炎炎夏日食返啲沙律岩晒胃口,溫泉蛋半流心狀態,配合埋慢就煮過嘅雞胸,真係好夾,如果可以落多少少黑醋落去,應該會更加令到胃口大增。另一個set就大咗羊膝配手抓餅,呢個台式同法式之間嘅mix-and-m
今次嗌咗兩個set lunch,黎到嘅份量比我想像中多,慢煮雞胸溫泉蛋亞支竹香醋欖油沙律,喺炎炎夏日食返啲沙律岩晒胃口,溫泉蛋半流心狀態,配合埋慢就煮過嘅雞胸,真係好夾,如果可以落多少少黑醋落去,應該會更加令到胃口大增。另一個set就大咗羊膝配手抓餅,呢個台式同法式之間嘅mix-and-match,手抓餅熱辣辣食,再配上長時間燴過嘅羊膝,更加突顯羊個種獨有嘅味道,岩晒鍾意食羊嘅人😍另外side dish 亦都有翠玉瓜、蕃茄同埋薯蓉,特別推介佢哋嘅薯蓉係粉紅色嘅,勁好味🤤另外兩杯餐飲就top up上去嗌咗Ocean Paradise同自家製焦糖餅咖啡,Ocean Paradise酸酸甜甜勁好飲,有氣得黎又唔太甜,真係另一個令你開胃口嘅方法(餐廳好明顯好想你嗌多幾個菜🤣)另一杯自家製焦糖餅咖啡,就算我另一半唔食得甜,佢都話就算啲焦糖溶咗落去,個味道都唔會太過甜,保留返原有嘅咖啡味。最後唔好浪費呢個咁好嘅環境再加上難得放假,嗌多個勁好味嘅椰香花生醬朱古力牛角包窩夫配楓糖合桃雪糕,為呢半日嘅假期畫上一個完美句號。🥹🥹
佢地嘅set其實真心都好大份,但因為真係有一定質素,再配上餐廳好有心思知道夏日炎炎會令人無胃口,所以喺menu加上啲涼菜同開胃菜,令到我地兩個人都食清光,食緊嘅時候都有好多人黎到Be Leaf打卡。我相信喺香港玩木系風格,佢都算係數一數二之作,如果想喺觀塘呢個商業區偶然放鬆一下,呢到絕對係你不二之選。😋