2020-10-29
-木屋大排檔估唔到太和呢頭都有呢類咁relax嘅鋪頭,間唔時同朋友飲2杯食下野都唔錯,價錢亦唔貴。🔻生蝦剌身🦐🦐一碟有6隻,蝦身都爽口食落無雪味。🔻泰式墨魚豆卜🦑用豆卜包住墨魚滑去炸我都係第一次食,豆卜炸到鬆脆,墨魚滑又無炸到乾,火喉控制得好,送啤酒一流,份量亦都超足,2個人好難食得晒。🔻椒鹽粟米🌽都係第一次食嘅菜式,用平時椒鹽豬扒嗰種方法煮,加入大量洋蔥辣椒乾蒜去爆炒,估唔到粟米可以炒得咁入味又香口,必食之選。🔻青咖哩包軟殼蟹🦀勁大隻的農夫包裝滿青咖哩雜菜,最細心係多數無人理會嘅包蓋係搽滿左香草牛油去焗,搞到連蓋都食埋真係勁飽。軟殼蟹有兩大隻,炸得酥脆又啖啖肉,一流。🔻椰青海鮮焗飯🍚原隻椰青配上海鮮焗飯,數到嘅海鮮已經有青口帶子大蝦,焗飯同海鮮塞入椰青入面,上面仲加左滿滿嘅白汁同芝士,視覺效果一流。最估唔到係隨飯奉上一杯椰青水,保證椰青係新鮮同唔會重用。
木屋大排檔
一碟有6隻,蝦身都爽口食落無雪味。
🔻泰式墨魚豆卜🦑
🔻椒鹽粟米🌽