2017-01-15 13328 浏览
見有朋友食過又喺FB度大讚高質放題云云,openrice又超多like, 點都嚟試下。但可能期望過高...... 夜晚唔想食太飽所以揀午飯時間嚟,係咪因為咁啲熟食味道同夜晚有分別??食物有讚有彈吧~坐位幾迫夾,但佢啲枱椅都有儲物格放吓menu呀手袋呀咁;漏單情況係有但算少;員工服務好好有求必應,攞番唔少分數。連加一$251 一位叫恰如其份;如可選擇會俾多幾十蚊去番主流嗰幾間,食物選擇多啲質素又好少少。講番食物啦~一坐落枱就放兩包哩啲包裝wasabi, 心情一沉。雖然大部份平價日食店啲一舊舊嘅wasabi都係人造,但都未至於堂食都俾哩啲包裝wasabi吧。感覺好似喺超級市場買外帶壽司咁,坦白講已經先入為主覺得啲嘢食好極有限......和風牛肉火炙壽司 - 全餐最好食係哩個。火炙香口,牛肉嫩滑仲有油香,少有encore熟食之一。黑松露鮑魚 - 哩個係經理(?) 提醒喺FB打咭送一人一隻。黑松露味夠香,鮑魚有磯煮味,唔錯,可惜冇得encore ......刺身 - 係幾新鮮,吞拿魚腩冇其他食評提嘅鯹味但一點油花都冇,當然放題嘅點能夠要求咁高,大大舊算係咁;帶子刺身好細粒,口感一般;凍蟹腳細隻

講番食物啦~
刺身 - 係幾新鮮,吞拿魚腩冇其他食評提嘅鯹味但一點油花都冇,當然放題嘅點能夠要求咁高,大大舊算係咁;帶子刺身好細粒,口感一般;凍蟹腳細隻,肉散唔鮮甜,唔得。
壽司卷物 - 火炙壽司除咗上述和牛好好外,其他就太細粒食不出味道來;軍艦幾好,惟配撘海膽款式啲海膽鯹味唔新鮮;手卷啲餸太少,其中一款軟殼蟹手卷好似就咁包粒炸粉入去咁。
燒物 - 個焗蠔喺水汪汪嘅芝士汁入面浸住粒好細嘅蠔,難食;金菇牛肉卷幾乾身,唔錯;牛脷幾軟滑但燒得唔夠透唔香口;雞泡魚乾香口又唔會太乾唔錯;墨魚好唔掂,唔夠燒香而且落太多孜然粉(?), 難食;雞軟骨正常;紫薯冇乜甜味且散散哋口;燒菠蘿算係穩陣之選。
炸物 - 最失分環節。炸蠔極厚粉,隻蠔細過出食蠔仔粥啲蠔嘅size; 天婦羅蝦都係,蝦身幼加厚粉;炸鰻魚又係魚肉薄到不得了;釀蟹蓋反而唔錯,餡有蝦肉,彈牙有啲肉汁,但相信係預製組件吧。
煮物 - 見其他食評推介炒蜆,個人又愛食清酒煮蜆,一次過叫晒兩味。清酒煮蜆啲蜆滑潺潺,好韌又冇蜆味;炒蜆啲蜆一樣,而且調味又咸又辣;個鐵板粟米就唔錯。
甜品 - 只試咗燉奶同埋燉蛋,so so; 食品只係飲過熱桔蜜同薑蜜,兩者都好稀。埋單可以叫每人一客movenpick有番啲安慰~
2017-01-14