2011-02-08
睇完牙就牙痕,想吃吃下午茶。在巴士上openrice, 見到旺角登打士街有幾間食薯條既舖頭。為咗個下午茶,係太子落車行到油麻地,足足2個地鐵站。本來係想去食愛爾蘭著仔,點知去到$10的特價薯條唔啱口味,間舖仲拍緊烏蠅。反而2個舖位之隔嘅 hot.com 則一律$10,而且排晒長龍。諗咗一陣,都係轉軚,過嚟 hot.com。呢間舖好受90後青年歡迎,大部份排隊嘅都係十幾歲仲放緊新年假嘅中學生。店員見打晒蛇餅,會好主動好清晰咁叫買野食過嚟,唔駛D客呆等。呢間野都算好多元化,除咗賣薯條之外,仲兼賣各式飲料 (咖啡, 凍朱, 珍珠奶茶, 沙冰, 多多 etc.), 熱狗 (香腸熱狗, 吉列蝦熱狗, 炸雞熱狗, 魚柳熱狗 etc.)及小食(鹽酥雞, 炸雞塊, 炸花枝丸etc.) 仲做埋froyo,真係有D佢玩晒嘅感覺。薯條醬汁揀咗特濃車打芝士($10),即叫即炸,等了約6分鐘有得食。由於不設堂食,必需邊行邊食或企埋一邊食,店方會提供膠叉。對個薯條真係充滿期望...但太高的期望,只會換來失望。 薯條 - 雖然係即炸,但唔香脆。味道只有淡淡的薯仔味,如果落點鹽會好好多。 特濃車打芝士醬 - 芝士醬唔
為咗個下午茶,係太子落車行到油麻地,足足2個地鐵站。
對個薯條真係充滿期望...但太高的期望,只會換來失望。
特濃車打芝士醬 - 芝士醬唔夠多,而且沉底,面頭嘅薯條沾不到醬汁。醬汁好"奶",莫講係"特濃",連一點芝士香味都沒有。由於太重奶味,味道偏甜,配合無味薯條,真係唔知自己食緊D乜。