2020-11-07
連續兩年獲得東京米芝蓮1星⭐️嘅「金色不如帰」最近喺又一城開咗第二間香港分店,新張期間所有拉麵仲有買一送一優惠,當然即刻約埋朋友一齊去啦👭難得可以用一半價錢食到一星美食,都預咗會有好多人去食,夜晚去到排咗一個鐘左右就有位,唔算話等得太耐嘅⏳餐牌其實有五款拉麵選擇,除咗貝汁鹽味同貝汁醬油之外,仲有白豚骨、煙熏黑椒豚骨同埋豚骨辛拉麵,最出名當然就係頭兩款貝汁拉麵,而今次我就揀咗貝汁鹽味拉麵~🍜貝汁鹽味拉麵 (原價$128,期間限定買一送一)拉麵一到,就馬上聞到白松露油撲鼻而來嘅香氣,清澈嘅湯底有京蔥、香草、煙肉碎和牛肝菌醬作點綴,賣相賞心悅目🤩湯頭係用咗蜆湯、豬骨清湯、魚清湯三重湯底調配而成,海鮮嘅鮮甜味道冇想像中咁突出,仔細呷先品嚐到海鮮味,反而白松露油嘅香味有點喧賓奪主,同我想像中有啲出入🧐麵條彈牙而且有小麥香,低溫叉燒同三層肉比較,低溫叉燒不過不失,三層肉則較為出色,入口即融🤤拉麵原價 $128(再加一)依個價位其實有非常多好好食嘅拉麵可以選擇,不過主打貝汁湯底嘅拉麵店其實又少見,值唔值得就見仁見智。
🍜貝汁鹽味拉麵 (原價$128,期間限定買一送一)