2011-07-06
相約一班朋友山長跋涉來到這間五代同糖食甜品~可能時間太早關係入到去唔駛等位...即刻坐低.4個人,叫在幾款甜品分享一下雞蛋布甸雞蛋布甸喜出望外! 真係好香甜而且好軟滑wow,食完再叫第二次都得,不會太甜,亦極富蛋香, 好抵食, 不過加些焦糖會更好~~~ 北海道奶凍/益力多奶凍叫了兩個奶凍~一個係北海道奶凍,另一個係益力多奶凍,兩個味道都好唔同 , 北海道奶凍我覺得奶味淡在D,好似無在濃烈北海道奶咁,但都好好食,可能我慣在食甜野.而益力多奶凍,太重益力多味好似魚膠粉凝固在,不過兩者都有士多啤梨滴襯托,不過不失啦啦隊!!五代同糖精選~朱古力心太軟配雲呢拿雪糕有雞蛋布丁,心太軟配雪糕和蘋果金寶三樣甜品,樣樣size都不大,不過三樣加起來,也吃得幾飽,雞蛋布丁很滑,蛋味很香濃.蘋果金寶上面的crumbles碎都幾脆,裏面的蘋果還夾雜些類似紅莓醬,酸酸的幾特別.心太軟配雲尼拿雪糕 ,朱古力味濃,一叉下去裏面的朱古力醬澎湃流出,最正是甜度適中好味.這個是我最愛的甜品之一~超好味!椰子雪花冰呢個都好好味呀!雪花冰好濃既椰子味好幼滑,加在芒果汁更加好味正!火龍果都好甜,不過士多啤梨同芒果魔豆略酸在,美
雞蛋布甸
北海道奶凍/益力多奶凍
五代同糖精選~朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
流出,最正是甜度適中好味.這個是我最愛的甜品之一~超好味!
椰子雪花冰
呢個都好好味呀!雪花冰好濃既椰子味好幼滑,加在芒果汁更加好味正!火龍果都好甜,不過士多啤梨同芒果魔豆略酸在,美中不足的是少落在
七彩彩針,幸好既係補回一碗給我們.其實我對這個甜品不是太有好感,係朋友落ORDER的.
講真~4個人下午茶加埋食左差唔多HK$330,,都算幾誇張,價錢有D貴,不過真係食得出呢間甜品店既心思!
久聞此店大,終於有機會一試了!