2010-11-25 20 浏览
位於上環嘅維德廣場,最近有一番新景象!自從10月17日 Delifrance 結業後,Suzuki Cafe 搬往上址,上星期五已開張;Pret A Manger 才有機會進駐維德廣場。10月經過呢度,期待11月開張!見到工程合約11月20日完成,密切留意幾時開張!星期一經過,係試業日,星期二為正式開張!Pret A Manger 鄰近上環地鐵站 E5 出口,十分就腳!呢間大過 IFC 分店,坐得舒服唔侷促!除了有方枱之外,亦有比較矮一點嘅圓枱,方便上網食客;店內提供Wi-Fi 上網! 還掛滿以食物併合而成嘅創意圖案畫,正是我欣賞之處!亦可作屏風之用!設計簡單美觀!可以堂食或外賣自取,朝早方便上班人士!店內有不少食物選擇!一走入門口右手邊,見到已包裝嘅有餡麵包$12 / 個:有龍蝦仔沙律包、芝士火腿包、粟米雞肉沙律包、煙三文魚包等;此外,廚房每天新鮮製成嘅 Ready pack 三文治,由$16~$22 不等。唔想食凍冰冰嘅包,可以考慮喺暖爐保溫嘅牛角包,唔平呀!$14~$16 / 個 ,3 款口味:原味、杏仁、朱古力,只係比坊間大些少。或者買暖笠笠早餐 $10 起,不過要視乎個別早餐

10月經過呢度,期待11月開張!

星期一經過,係試業日,星期二為正式開張!

店內掛滿以食物併合而成嘅創意圖案畫,正是我欣賞之處!

亦可作屏風之用!設計簡單美觀!

,3 款口味:原味、杏仁、朱古力,只係比坊間大些少。或者買暖笠笠早餐 $10 起,不過要視乎個別早餐,可能要等 2~3 分鐘。

早餐,係每日嘅第一餐,不可缺少!呢度嘅早餐比預期平,所以我叫咗兩份早餐及一杯咖啡!買嘢時,店員會同食客講早晨!令一位店員見我呢份豐富早餐,加上我挽住又大又重嘅手袋,還為我將早餐送到枱上!真係服務細心!

英式多士 ( 另附牛油及士多啤梨果醬 ) $10
烘焗需時 1 分鐘!有兩塊已烘好嘅麥包,混入亞麻籽及小麥,睇嚟幾健康!作為早餐的確唔錯!包邊烘得脆脆地,包身有點軟帶點微暖,搽上牛油後,散發牛油香味更好食!要特別一提,牛油幼滑之餘,略帶微甜,令我想起山崎美味棒嘅味道!
士多啤梨果醬酸酸甜甜,無咩特別!呢份早餐好抵食!

英式多士 ( 另附牛油及士多啤梨果醬 )

烤雞鮮番茄濃湯蜆殼粉 $20
我建議大家食鮮番茄濃湯蜆殼粉 $18,加咗 $2 多三塊烤雞片,切得薄約 1cm,不過嚡口!
至於,鮮番茄濃湯蜆殼粉,加入茄膏,顏色奪目!
令賣相更吸引!加入番茄粒及芹菜粒,十分惹味!只係油咗些少!蜆殼粉煮得軟硬適中,像意式煮法!帶有嚼感!配合番茄濃湯係 perfect match!

烤雞鮮番茄濃湯蜆殼粉

烤雞有 3 塊,切得薄約 1cm

蒸餾咖啡 ( 憑 coupon 免費 )
用咗優惠券一於試吓!
蒸餾咖啡係以蒸餾咖啡器泡製而成。店員服務態度十分不錯,面帶笑容問我要唔要奶?我唔飲齋啡,要求加埋奶。加奶後,顏色較淡,聞起嚟香濃咖啡味,飲落味道比較淡,覺得普通。呢度以自助形式攞糖,提供白糖及咖啡糖。

蒸餾咖啡

藍莓乳酪 ( 細 size ) $18 ~ 下午茶
乳酪全日供應。細 size 其他口味係蜜糖脆片紅莓乳酪,另有大size $22:超級藍莓乳酪、香蕉蜜糖脆片乳酪、芒果脆片乳酪。乳酪喺藍莓醬上面,第一口食到乳酪,味道好似芝士蛋糕,有點酸味,杰身,不及市面嘅 frozon yogurt 咁軟滑!藍莓醬好少,酸酸甜甜好醒胃;有藍莓粒,算有點口感!如果,大size 加埋脆片,相信更有口感!

藍莓乳酪 ( 細 size )

Pret A Manger 服務方面確實不錯!值得俾 5 分!

2010-11-24
$30 (早餐)
10月經過呢度,期待11月開張!
蒸餾咖啡 ( 憑 coupon 免費 )
星期一經過,係試業日,星期二為正式開張!
烤雞鮮番茄濃湯蜆殼粉
英式多士 ( 另附牛油及士多啤梨果醬 )
亦可作屏風之用!設計簡單美觀!
烤雞有 3 塊,切得薄約 1cm
蒸餾咖啡
店內掛滿以食物併合而成嘅創意圖案畫,正是我欣賞之處!
藍莓乳酪 ( 細 size )