2017-12-03
看到雜誌寫既食評推介,介紹呢間新開新派京式菜,仲有我最愛既片皮鴨,即刻相約朋友前往一試,不過都幾full booking....,要早2-3個星期訂枱。餐廳限定6時半至8時15分。一行六人,看了menu後好似不太多選擇,我們點了一隻片皮鴨,麻辣海蜇頭,芥未鴨掌,水煮魚,羲和小肉餅,炒菜,仲有芝麻餅。片皮鴨分成三份,第一分係鴨頸部份,很鬆脆,可以直接點藍苺醬及爆炸糖,感覺幾新奇有趣。第二份係頸對落既部份,都係唔係包,直接點黃芥未醬。最後一份,就可以用傳統方式包藍苺醬同山渣糕。片皮鴨都幾好食,係鴨油味不足,但鬆脆程度比得上係北京食。同埋加左新元素,確係不錯。另外值得一讚既係水煮魚,煮得好有水準,好有返內地食既感覺。個環境都好舒服,望住海境,遺憾係唔可以坐太耐,因為下一場既客已經要入座。同埋好多侍應都太新,唔識答問題。
另外值得一讚既係水煮魚,煮得好有水準,好有返內地食既感覺。