2016-06-15 472 浏览
前一晚上OpenRice搵食 見到呢間火鍋放題 研究完個menu之後就好興奮好期待!打邊爐之餘 又可以食刺身 一次滿足兩個願望~~~呢度嘅檯好大 好多食韓燒或每檯有獨立爐嘅餐廳嘅檯都好細... 但呢度就好夠寬敞 爐旁邊可以攤開好多嘢食慢慢消滅個爐嘅設計好好 凹咗落去 in case 滾瀉湯都唔會淥親... 亦唔亦一路食一邊㷫到滿頭大汗小妹同朋友點咗呢個set 閒日6-8pm 每位$248加一湯底係日本北海道豆乳鍋... 初頭有啲稀 但因為佢本身大鍋 只要煲耐啲 並阻止店員加水 就會越來越濃檯上唔單止有鹹甜兩款豉油 仲有蔥花、辣椒、蒜⋯⋯讓你自己混醬頭盤更係食刺身先啦 雖然日本料理唔係主打 但一樣唔輸蝕 好鮮甜 不過帆立貝比較細粒 可以點多幾次大邊爐必食之選一定係丸 全部餐廳自製 小妹怒點咗幾次蟹籽丸同包芯芝士魚丸!關於芝士丸 呢度有分魚丸同牛丸 真係好好 因為有人唔食牛 有人唔食魚 咁就可以遷就唔同人口味!一咬開 發現芝士濃度好高!黏黏的 可以一條咁扯出嚟 浸埋牛奶湯仲正!呢餐係「極上安格斯牛放題」又點可以唔點牛肉呢?呢相完全無filter過 色澤就係咁靚!膏和肉的比例很平均我們亦點咗

小妹同朋友點咗呢個set 閒日6-8pm 每位$248加一
浸埋牛奶湯仲正!

我們亦點咗「三禾特製雞件」同「紐西蘭羊肉片」 小妹猜想所謂「特製」就係唔止有肉啦 XD 無錯 有筋食 仲有雞骨咬!講到食肉 小妹反而覺得啖啖肉唔夠過癮 如果覺得少 咪再點囉~~~
當然 又點少得海鮮?

小妹點咗「三文魚頭骨腩」 有啲可惜 原來唔係真係「魚頭」(小妹真係好鍾意骨.....) 「腩」才是重點 塊魚肉好嫩口 本身無調味 所以魚味很鮮
大虎蝦放入牛奶湯拎上嚟後 好多奶渣黏喺蝦身 食蝦肉之前一定要啜乾淨個蝦頭
2016-06-09