2021-08-22
今日有人請食飯,去位於九龍塘嘅望月樓。一入到去見到佢裝修精緻,不過枱與枱之間嘅距離就比較狹窄。由於我們共有六個人,咁張枱上面只有四位餐具及只有五張凳, 坐低叫茶後 ,便叫侍應加位及加櫈。 咁樣第一個失望位就開始嗰位侍應,好似好唔願意做咁,攞餐具嚟之後,基本上係求其掟落張枱度 。 其實當時下午六時 ,餐廳入面人客亦唔算多, 更加談不上繁忙二字。當人齊後,便叫侍應上菜。首先來到的便是茶香雞。這一味餸兒時有一間叫茶香雞的很好味,諗住回味一下,結果都係失望 。雞本身係有茶香味嘅,不過被他濃濃的醬汁蓋過。 跟住嚟嘅就係招牌脆皮血旺,用脆炸皮包住鴨紅, 沒特別,又貴。寧願食返椒鹽脆皮豆腐,慳返30蚊。 再跟住嚟到嘅黃酒煮豬手,唔... ... 黃酒完全問唔到亦食唔出, 至於墊響底下嘅蘿蔔條,又硬又冇蘿蔔味。 我當佢唔係當造,算。 但最離譜嘅係,豬手上面仲有大量豬毛響度。 大佬,你每個菜收人成二百蚊, 隻雞仲要六百幾,畀啲咁嘅級數人食? 至於有其他食評家說服務比食物好,這個我認同。它對於那些熟客,的確招呼好好,久不久會行去同熟客寒暄。 至於好似我哋啲唔係熟客嘅,響隔離張枱啫,每次壼茶飲完之後打開蓋,
當人齊後,便叫侍應上菜。首先來到的便是茶香雞。這一味餸兒時有一間叫茶香雞的很好味,諗住回味一下,結果都係失望 。雞本身係有茶香味嘅,不過被他濃濃的醬汁蓋過。 跟住嚟嘅就係招牌脆皮血旺,用脆炸皮包住鴨紅, 沒特別,又貴。寧願食返椒鹽脆皮豆腐,慳返30蚊。 再跟住嚟到嘅黃酒煮豬手,唔... ... 黃酒完全問唔到亦食唔出, 至於墊響底下嘅蘿蔔條,又硬又冇蘿蔔味。 我當佢唔係當造,算。 但最離譜嘅係,豬手上面仲有大量豬毛響度。 大佬,你每個菜收人成二百蚊, 隻雞仲要六百幾,畀啲咁嘅級數人食? 至於有其他食評家說服務比食物好,這個我認同。它對於那些熟客,的確招呼好好,久不久會行去同熟客寒暄。 至於好似我哋啲唔係熟客嘅,響隔離張枱啫,每次壼茶飲完之後打開蓋,等佢沖,永遠望唔到。每次都要我哋叫,雖然佢過嚟會講聲對唔住,但係我哋同熟客只係一台之隔, 咁都見唔到😡
茶香雞
黃酒豬手