2019-06-28
之前喺灣仔返咗幾年工,見證着灣仔碼頭興建餐廳,打住日本產地直送嘅旗號,未黎之前都以為好貴,食完之後就覺得呢撻地方好好hea,猶如東京下北澤小區一樣舒服怡人,令人嚮往☺️走過一排排貨架就會見到一藏酒場,車走屋格局於是決定係個廚師發辦。冒着海邊毛毛細雨嘆番杯清酒。首先食咗個一藏串燒盛合,有雞翼、免治雞肉棒、牛舌、日本甜薯、冬菇、青椒。上至蔬菜下至肉類應有盡有,啱晒選擇困難症嘅我哋!當中免治雞肉棒係我嘅飛佛,粒粒雞軟骨咬落寧舍爽脆👍🏻,男朋友就比較欣賞牛舌,火候調味都控制得宜,厚切牛舌嘅🧡”厚切”已經係口感上加曬分!三點漬物亦係另一道佐酒推介!山葵八爪魚、再加上蒜頭味噌撈埋黎食意外地有驚喜😋德島產香魚,產地直送,梗係新鮮嘅保證啦🤗加埋廚師嘅功架,外皮燒得香脆,保留裏面嘅肉汁,加埋檸檬汁,比燒鯖魚更加啖啖肉🤤令平時少食魚嘅我哋都食晒成條,因為佢碎骨唔算多都比較易入口🤲🏻好似食咗唔係好多嘢,但原來都幾飽㗎😽 侍應應該都見慣,所以為我地送上最後一道菜,->海鮮濃湯稻庭烏冬🍲。麵質有啲特別,遠望好似拉麵咁幼細,食落原來係烏冬黎,同自己買返屋企煮口感好唔一樣!(應該係質素有別🤡), 坦白講呢道菜
三點漬物亦係另一道佐酒推介!
德島產香魚,產地直送,梗係新鮮嘅保證啦🤗
星期三落雨天,所以客人唔算多,突然老闆嘅朋友扯左兩件蛋糕俾我哋食,原來今日係老闆嘅牛一。